Bisbat suburbicari d'Albano

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bisbat d'Albano)
Plantilla:Infotaula geografia políticaBisbat suburbicari d'Albano
Dioecesis Albanensis
Imatge
La Catedral d'Albano

Localització
Map
 41° 44′ N, 12° 40′ E / 41.73°N,12.66°E / 41.73; 12.66
Itàlia Itàlia
Laci
Parròquies77
Població humana
Població510.950 (2018) Modifica el valor a Wikidata (773 hab./km²)
Llengua utilitzadaitalià Modifica el valor a Wikidata
Religióromà
Geografia
Part de
Superfície661 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creaciósegle iv
PatrociniSant Pancraç
San Senatore màrtir
Santa Maria Goretti
CatedralSan Pancrazio
Organització política
• BisbeMarcello Semeraro

Lloc webdiocesidialbano.it


El bisbat suburbicari d'Albano (italià: sede suburbicaria di Albano; llatí: Dioecesis Albanensis) és una seu de l'Església catòlica, sufragània de la diòcesi de Roma, que pertany a la regió eclesiàstica Laci. El 2012 tenia 470.300 batejats d'un total de 505.500 habitants. Actualment està regida pel bisbe Marcello Semeraro.

Territori[modifica]

Territori de la diòcesi d'Albano

La seu suburbicària d'Albano, al sud-sud-oest de Roma, limita al nord amb el bisbat suburbicari de Frascati, a est amb els de Velletri i de Latina-Terracina-Sezze-Priverno i a l'oest amb la mar Tirrena.

El territori diocesà comprèn els municipis d'Albano Laziale, Anzio, Ardea, Arícia, Ciampino, Genzano di Roma, Lanuvio, Marino, Nemi, Nettuno i Pomezia, que pertanyen a la província de Roma; el d'Aprilia, que forma part de la província de Latina; i Santa Palomba, una petita zona del territori de la capital. La seva forma, després de l'absorció en el segle vi del bisbat d'Anzio, no ha canviat molt, tot i que ha patit importants retallades com el territori de Grottaferrata, amb la seva famosa abadia, va passar a la diòcesi de Frascati i, recentment, els pobles de Llatina que es van incorporar al bisbat Llatina-Terracina-Sezze-Priverno.

En la diòcesi hi són presents 166 cases religioses, de les quals 126 són femenines i 40 masculines; gairebé totes concentrades a la zona Colli a ala zona Mare.

Al territori diocesà es troba la ciutat de Castel Gandolfo, escollida pel Papa Urbà VIII al 1626 com a residència estival dels pontífex; el complex de les Vil·les Pontifícies, que ocupen unes 55 hectàrees després dels Pactes del Laterà del 1929, gaudeixen de la prerrogativa d'extraterritorialitat.

La seu episcopal és la ciutat d'Albano Laziale, on es troba la catedral de Sant Pancraç.

Des del punt de vista pastoral, el territori està dividit en tres zones: Colli, Mediana i Mare. Estan dividits en 77 parròquies, agrupades en 8 vicaries: Albano, Ciampino, Marino, Arícia, Aprilia, Pomezia i Nettuno.

Història[modifica]

Els primers segles de l'era cristiana[modifica]

L'escriptura de constitució o, potser més exactament, el reconeixement oficial de l'existència de la comunitat cristiana i de la seva organització sota la jurisdicció del bisbe es fa coincidir amb l'erecció al Albanum per Constantí I, que es va produir al voltant del 326, una basílica en honor de Sant Joan Baptista, una de les quatre construïdes per l'emperador fora de Roma. La següent catedral, però, dedicada a St Pancras i erigida sobre el terreny que ocupava l'anterior destruïda completament després d'un greu incendi juntament amb el bisbe, es remunta al Papa Lleó III (795-816). En el curs dels treballs de restauració fets a principis del segle xx s'han trobat elements que pertanyen a l'estructura primitiva basílica (la cripta, situada sota el presbiteri, on es van traslladar les relíquies dels màrtirs de les catacumbes de san Senatore) i de la reconstrucció (dues columnes de marbre visible a través de les ranures obertes als pilars de maçoneria).

La presència d'una comunitat cristiana gran i activa a l'Albanum, es traça pels erudits entre el segle iii i començaments del IV, època a la qual Alberto Galieti, entre els historiadors més influents de la diòcesi, atribueix la creació de les catacombes de San Senatore, a les quals identifica el cementiri on, amb els de sant Senador i santa Perpètua, descansava, segons l'Epítome de locis Sanctorum Martirum quae sunt foris civitatis Romae, les restes d'innombrables sants.[1] La troballa, per sobre de les catacumbes, del sepulcre d'un soldat de la Segona Legió Parta, suggereix a De Rossi va suggerir a la connexió entre la mateixa catacomba i la milícia, va arribar a Itàlia des de l'est al 193 després que l'emperador Septimi Sever i esquarterada precisament a l'Albanum. Visitat després de la restauració de 1989 per la Pontifícia Comissió d'Arqueologia Sacra, hi ha frescos que daten del cinquè al segle xi.

El lateral de la catedral de Sant Pancraç a Albano Laziale.

Més escasses i tardanes, probablement atribuïbles al segle iv, són les evidències de la presència de les comunitats cristianes en altres centres de la diòcesi, Lanuvium, Arícia, Bovillae, Lavínium, Ardea, algunes d'elles, però, seu de famosos temples pagans, on les tradicions estaven més arrelades. No es pot descartar que, almenys en els centres ubicats al llarg de la Via Apia, la proclamació de la Bona Nova als pobles indígenes ha arribat des del primer segle de boca dels mateixos apòstols Pere i Pau. Coetani amb què dell'Albanum sembla haver estat més aviat la presència d'una comunitat cristiana a Anzio, ciutats exposades al contagi de les idees orientals causa de les operacions que es van dur a terme a través del port i que, fins al segle vi, quan va ser absorbida per la diòcesi d'Albano, era també seu episcopal.

La importància aviat assumida per la diòcesi albanense es testifica no només per la construcció de la basílica constantiniana, sinó que també per l'elecció al Papat en 401 d'Innocenci I, que era natural d'Albano.

Edat mitjana[modifica]

Durant l'època medieval, també com a resultat de les invasions posteriors als visigots (410) i sarraïns (826 i 844) i els esdeveniments de la guerra per la conquesta de Roma en relació amb la guerra gòtica (535-553) entre els romans d'Orient i els ostrogots, l'àrea de diòcesi va ser sovint devastada. Això va portar a una disminució general de la urbanització amb la desaparició de moltes ciutats romanes antigues, com Bovillae i l'antic bisbat d'Arícia, que evidentment, es va convertir més endavant en la seu d'Albano.

La residència oficial dels bisbes d'Albano durant tot el període medieval va ser a la Basílica de Sant Climent, a Roma, i les visites pastorals a la diòcesi eren molt minces: la majoria de les localitats de la diòcesi de fet estaven molt decaigudes. Fins i tot Albano, que va ser reduït a un oppidulum al segle vi, es va anar despoblant a poc a poc sota l'estela de setges posteriors, destrucció i saqueigs: el 1118 pel Pierleoni car el Papa Pasqual II havia trobat refugi en Albano; en 1167 pels ciutadans romans de pesar en contra del suport donat per albanesos a l'emperador Frederic Barbarroja, en 1436, finalment, pel cardenal Giovanni Maria Vitelleschi, enviat pel Papa Eugeni IV contra els Savelli.

L'Església entre els segles viii i IX controlava vastes propietats als turons d'Albano i a l'Agro Romano: aquests, organitzats en Patrimonia dividida al seu torn en Massae, van ser manejats per diaques independents del bisbe local i sotmesos directament a la Santa Seu. Els fons eclesiàstics podien ser col·locats al llarg de la Via Àpia entre Roma i Frattocchie (Patrimonium Appiae), entre Marino i Grottaferrata (Massa Marulis), prop d'Albano Laziale (Massa Sulpiciana), per la via Ardeatina i Nettuno. En un període posterior nombrosos feus van ser atorgats a institucions religioses romanes: el cas de Genzano di Roma, donada en feu als monjos de San Paolo alle Tre Fontane, de Lanuvio, feu dels monjos benedictins, i Ardea, atorguen als monjos de la basílica de Sant Pau Extramurs. Albano Laziale va ser infeudada diverses vegades, el mateix bisbe: el 9 d'agost de 1217[2] el Papa Honori III va concedir a Ferentino el domini del temps del feu d'Albano als seus bisbes; també el Papa Nicolau III el 4 de maig de 1278[3] va confirmar el domini d'Albano i concedí privilegis associats pels seus bisbes. No obstant això, el domini episcopal d'Albano no va deixar rastres significatius, sent aviat suplantat pels poderosos senyors Savelli.

El Cardenal Bisbe sant Bonaventura el 1272, va realitzar una visita al Santuari de Maria Santissima dell'Acquasanta a Marino: la llegenda explica que allà el sant va tenir la inspiració de fundar la Germandat del Gonfanó de Marino, la primera institució en el món assumir aquest nom.

Edat moderna[modifica]

El 1628 la diòcesi d'Albano es dotà del seu propi seminari. Tancat el 1921 per dificultats econòmiques, va tornar a operar el 1949 amb el títol de Pontifici Seminari Interdiocesà Pius XII a l'edifici situat a la plaça de Sant Paolo, primer concedit i després donats a la diòcesi per la Santa Seu.

Amb l'ocupació francesa a la fi del segle xviii i principis del xix i la supressió dels ordes religiosos, els monestirs van ser "indemaniati": el de la Immaculada de les Clarisses va esdevenir caserna per la gendarmeria, mentre que al convent de Santa Maria della Stella i Col·legi de Propaganda Fide s'aquarteraren tropes "1.200 homes i 25 cavalls." L'aixecament dels pagesos del Colli Albani, després de la revolta a Roma, va ser fàcilment sufocada per les tropes del general Joachim Murat i els pagesos van ser saquejats. Molts prelats i sacerdots que es van negar a prestar jurament de lleialtat a l'emperador, van ser deportats; un d'ells va morir en captivitat.

El cardenal Michele Di Pietro, nadiu d'Albano i format al seminari local, va ser delegat apostòlic pel govern de Roma durant el seu empresonament davant el Papa Pius VI i després el Papa Pius VII. Ferotge opositor dels designis de Napoleó Bonaparte, qui també va patir presó i finalment convertir-se en pastor de la seva diòcesi natal des de 1816 fins al 1824.

Edat contemporània[modifica]

Durant segles, i encara a principis del segle xx, el territori diocesà es va caracteritzar per la presència de dos pols habitatge, el muntanyós i el costaner, incloent l'ampliació de la part sud de l'Agro Romano, una gran plaga pantanosa i insalubre, gairebé completament despoblada, on es va consumar el 1902 el sacrifici de Santa Maria Goretti, patrona de la diòcesi, el cos de la qual és conservat al Santuari de la Mare de Déu de Gràcia a Nettuno L'àrea va ser drenada i colonitzada en els anys trenta, quan es van fundar Aprilia i Pomezia.

El 1944 la guerra va assolar cruelment durant més de quatre mesos en el territori de la diòcesi, causant grans baixes i destrucció. Innombrables en tots els fidels de la diòcesi es trobaven en aquestes circumstàncies tràgiques les proves de coratge i testimonis de solidaritat del clergat i religiosos de la gent abandonada per les autoritats civils. La tragèdia més gran en termes de pèrdues de vides humanes es consumà el 10 de febrer com a conseqüència dels bombardejos aeris, a les Viles Pontifícies de Castel Gandolfo i el Col·legi adjacent de Propaganda Fide, que va donar la benvinguda a milers de persones desplaçades.

En la postguerra, com a resultat del desenvolupament econòmic, la zona va atreure a molts immigrants, especialment del Sud. En cinquanta anys la població ha crescut de menys de cent mil a gairebé mig milió d'habitants; des de petites aldees Aprilia, Pomezia i Ardea, així com de Ciampino, antic poble de Marino, s'han convertit en ciutats populoses. La població augmenta més d'un milió de persones durant la temporada d'estiu. Últimament la migració sembla haver disminuït en intensitat, però s'ha enriquit amb un nou component, que la immigració procedent de països no pertanyents a la Unió Europea amb un fort component del clandestinitat. Això ha creat un gresol de cultures i religions de les quals naixerà el dema[Cal aclariment] del territori i de l'Església d'Albano, que haurà de créixer per enfrontar i superar el repte de la multiculturalitat i la multi-religiositat.

Aquests fenòmens no han escapat a l'atenció de l'Església. El IX Sínode diocesà celebrat el 1958 tenia essencialment un caràcter disciplinari, però mentrestant va augmentar el nombre de parròquies i esglésies de la zona i una major atenció al món del treball. La visita pastoral, que va començar el 1981 i va acabar el 1986, va ser seguida per un període de reflexió de la comunitat a través d'una sèrie de conferències de l'Església, el que va resultar en el Sínode dels anys noranta, que per primera vegada, juntament amb els sacerdots, religiosos i religioses, van participar nombrosos delegats laics. El Sínode ha donat consciència neta a l'Església d'Albano per estar en una missió en el seu propi territori i, al mateix temps, juntament amb altres fruits preciosos, ha guanyat la seva obertura missionera a l'exterior amb la decisió de contractar el servei de la parròquia de Masuba a la diòcesi de Makeni a Sierra Leone.

Sants i Papes a la cronologia[modifica]

La cronologia dels bisbes d'Albano del Galieti, considerada la més fiable, enumera 156 bisbes, als quals cal sumar els sis successius des de 1948 fins a l'actualitat.

Dos d'ells van abandonar la seu albanensa del papat: Pietro Martino i Nicolas Breackspears. Tres bisbes van ascendir al tron de Pere des d'una altra seu episcopals, després d'haver ocupat la d'Albano: Rodrigo Borgia, Giovan Pietro Carafa i Giovanni Alessandro de Medici. El Galieti exclou a Giuliano della Rovere, va ascendir al papat el 1503 sota el nom de Juli II.

Dos bisbes han ascendit als altars: Sant Pere Igni, bisbe d'Albano entres 1074 i 1089, i Sant Bonaventura, Doctor Seràfic, des de 1273 al 1274, mentre que van ser beatificats Matteo (+ 1189) i Enrico de Marsiac (+ 1189), qui el 1185 hauria rebutjat el papat per humilitat. El cardenal Lodovico Altieri va morir en 1867 enmig del seu camí a causa del còlera.

Des de l'any 963 al 1966 els bisbes albanensos eren cardenals. Posteriorment, sota el motu proprio del Papa Joan XXIII Suburbicariis sedibus del 10 d'abril de 1962, la direcció real de la diòcesi es confia al bisbe ordinari, mentre que al cardenal se li dona el títol només.

Cronologia episcopal[modifica]

Bisbes d'Albano[modifica]

  • Ursino † (vers 395)[4]
  • Romano † (citat el 465)
  • Atanasio † (citat el 487)
  • Crisogono † (inicis de 495 vers - finals de 501)
  • Omobono † (inicis de 592 - finals de 595)
  • Epifanio † (citat el 649)
  • Giovenale † (inicis de 680 - 682 mort)
    • Sede vacante (682-720)
  • Andrea † (citat el 721)
  • Tiburtino † (citat el 743)
  • Leone † (citat el 761)
  • Eustasio (o Eustrasio o Eustachio) † (inicis de 767 - finals de 768)
  • Costante (o Costantino) † (citat el 772)
  • Benedetto † (citat el 826)
  • Giovanni ? † (citat el 828)
    • Benedetto † (citat el 844) (usurpatore)
  • Petronacio † (inicis de 853 - vers 867 mort)
  • Paolo † (citat el 869)
  • Pietro † (citat el 898)
    • Sede vacante (ca. 900 - ca. 960)
  • Gregorio † (inicis de 963 - finals de 985)
  • Teobaldo I † (citat el 995)
  • Giovanni † (vers 996 - finals de 1001)
  • Pietro Martino Boccapecora, O.S.B. † (1004 - 31 de juliol de 1009 elegit papa amb el nom de Sergi IV)
  • Teobaldo II † (inicis de 1012 - finals de 1044)

Cardenals bisbes suburbicaris d'Albano[modifica]

Cardenals bisbes del títol suburbicari d'Albano[modifica]

Bisbes d'Albano[modifica]

Estadístiques[modifica]

A finals del 2012, la diòcesi tenia 470.300 batejats sobre una població de 505.500 persones, equivalent al 93,0% del total.

any població sacerdots diaques religiosos parròquies
batejats total % total clergat
secular
clergat
regular
batejats per
sacerdot
homes dones
1950 84.500 85.000 99,4 93 33 60 908 80 590 19
1959 ? 120.000 ? 185 37 148 ? 33 730 30
1968 181.400 181.489 100,0 236 63 173 768 75 1.115 51
1980 293.609 294.401 99,7 272 82 190 1.079 2 251 1.182 55
1990 357.630 359.526 99,5 267 89 178 1.339 8 272 1.111 66
2000 368.000 375.000 98,1 161 114 47 2.285 45 85 1.047 78
2001 368.500 374.000 98,5 161 114 47 2.288 45 65 1.143 78
2002 398.500 405.000 98,4 149 101 48 2.674 45 66 1.117 78
2003 412.420 431.900 95,5 150 96 54 2.749 45 75 1.088 77
2004 390.100 409.520 95,3 147 100 47 2.653 43 57 1.088 78
2006 412.420 461.000 89,5 192 93 99 2.148 40 143 1.257 78
2012 470.300 505.500 93,0 184 104 80 2.555 43 146 1.110 77

Notes[modifica]

  1. Galieti, Alberto. «Origine della Diocesi di Albano Laziale di Albano Laziale e Costantino imperatore». A: Contributi alla storia della diocesi suburbicaria di Albano Laziale. Città del Vaticano: Tipografia Poliglotta Vaticana, 1948. 
  2. Giovanni Antonio Riccy, Memorie storiche dell'illustrissima Alba-Longa i dell'Albano moderno, parte II p. 212.
  3. Giovanni Antonio Riccy, Memorie storiche dell'illustrissima Alba-Longa i dell'Albano moderno, parte II p. 2172.
  4. Galieti, Alberto. Contributi alla storia della diocesi suburbicaria di Albano Laziale. Città del Vaticano: Tipografia Poliglotta Vaticana, 1948, p. 92-112. 

Fonts[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bisbat suburbicari d'Albano

Vegeu també[modifica]