Blácaire mac Gofrith

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBlácaire mac Gofrith
Biografia
Mort948 Modifica el valor a Wikidata
Irlanda Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaUí Ímair Modifica el valor a Wikidata
PareGofraid ua Ímair Modifica el valor a Wikidata
GermansOlaf Guthfrithsson Modifica el valor a Wikidata

Blácaire mac Gofrith (mort el 948) (nòrdic antic: Blákári Guðrøðsson) va ser un cabdill nòrdic-gaèlic, monarca viking del regne de Dublín a la fi del segle x. Fill de Gofraid ua Ímair i besnet de Ivar de Dublín, per tant pertany a la dinastia Uí Ímair.

Els Annals de Clonmacnoise citen que Blácaire inicia el seu govern sobre Dublín quan el seu cosí Amlaíb Cuarán va haver de desplaçar-se al regne de Northumbria per ajudar el seu germà Olaf Guthfrithsson que aleshores era rei de Jòrvik (940). Amlaíb mac Gofraid va morir a l'any següent i Amlaíb Cuarán es va convertir en el nou monarca del regne viking de York, mentre que Blácaire va romandre a Irlanda. El primer registre sobre la seva activitat com a rei de Dublín és una incursió al nord d'Irlanda, el 26 de febrer de 943 va lluitar contra les forces de Muirchertach mac Néill a prop d'Armagh, derrotant i matant Muirchertach.[1] Armagh va ser objecte de saqueig un dia més tard.

El 944 Congalach mac Máel Mithig, rei de Knowth, juntament amb el rei de Leinster, van atacar i van devastar Dublin. La cita sobre el saqueig apareix a Chronicon Scotorum:

« Quatre-cents estrangers van sucumbir a la presa de la Fortalesa, i ells [irlandesos] van cremar i es van endur les seves joies i tresors i presoners. »

Al mateix any Amlaíb Cuarán i Ragnall mac Gofrith, germà de Blácaire, van ser expulsats de York. Probablement Amlaíb es va refugiar al regne de Strathclyde, però també va ser rebutjat i va tornar a Dublín el 945. Ragnall va morir en el seu intent de recuperar York. L'actitud de Blácaire després del saqueig de Dublín sembla que va ser considerat feble i el tron va passar a les mans d'Amlaíb Cúarán.[2]

Amlaíb i el seu aliat Congalach de Knowth van ser derrotats, amb gran pèrdua de vides humanes a Dublín, per Ruaidrí ua Canannáin a Slane (947). Aquesta derrota va permetre a Blácaire a recuperar el tron de Dublín encara que no va perdurar gaire al poder perquè va ser assassinat el 948 tal com s'esmenta a Chronicon Scotorum, i un miler o més de dublinesos van morir o van ser capturats per Congalach.[3]

El va succeir al tron com a rei de Dublín, el germà d'Amlaíb Cuarán, Gofraid mac Sitriuc.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Downham, Clare. Viking Kings of Britain and Ireland: The Dynasty of Ívarr to A.D. 1014 (en anglès). Edinburgh: Dunedin, 2007. ISBN 1-903765-89-0. 
  • Hudson, Benjamin. Viking Pirates and Christian Princes: Dynasty, Religion, and Empire in the North Atlantic (en anglès). Nova York: Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-516237-4. 
  • Woolf, Alex. From Pictland to Alba, 789–1070(The New Edinburgh History of Scotland) (en anglès). Edinburg: Edinburgh University Press, 2007. ISBN 0-7486-1234-5. 

Enllaços externs[modifica]