Blíster

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un medicament envasat en blíster

Un blíster és un envàs de plàstic transparent i amb una cavitat en forma d'ampolla on s'allotja el producte, permetent al mateix temps presentar-lo i protegir-lo de cops durant les operacions de manipulació i transport.[1] Els blísters se solen utilitzar per a productes de mida petita constituint en moltes ocasions per si mateixos una unitat de venda. Una làmina de cartró serveix de suport al producte, aprofitant-se sovint per inserir determinats missatges destinats a l'usuari: marca del producte, logotip, instruccions de maneig, precaucions d'ús, etc.

La versió més corrent a les farmàcies és del tipus anomenat "push through", en què les cavitats es tanquen mitjançant una làmina de fulla fina d'alumini de 18 a 25 micres de gruix en estat H18.[2] L'accés al producte es realitza pressionant la càpsula de manera que es trenqui l'alumini. La unió entre alumini i plàstic es realitza mitjançant una laca termosoldable aplicada sobre l'alumini.

La generalització dels blísters ha vingut de la mà de la proliferació d'establiments de lliure servei (supermercats, hipermercats, grans o mitjanes superfícies, etc.). Així, determinats productes que abans es demanaven al taulell, ara s'exhibeixen a les prestatgeries, cubeta sobre penjats de ganxos. El blíster permet exposar ordenada i harmoniosament determinats articles que d'altra manera només es distingirien per la seva petita grandària i en augmentar la seva grandària es dificulta que s'amagui en algun butxaca per robar-lo. A més, els establiments aprofiten espais poc comercials com racons o parets per presentar-los al públic.

Alguns productes que es venen en blíster són:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Blíster
  1. Geoff Hancock; Keith Bolling. GCSE graphic products for OCR. Heinemann, 19 November 2001, p. 89–. ISBN 9780435417406 [Consulta: 14 febrer 2011]. 
  2. «PROLAM 700 - ALUMINIO BLISTER (P-700): Aluminio lacado termosellable a P.V.C. y/o P.V.D.C. para empaques farmacéuticos, blister de 20 y 25 micras.» (en castellà). alupack.net. Arxivat de l'original el 2010-08-06.