Blastomicosi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Blastomicosi
Classificació i recursos externs

Blastomyces dermatitidis, l'agent causal de la blastomicosi
CIM-10 B40
CIM-9 116.0
DiseasesDB 1439
MedlinePlus 000102
eMedicine med/231
MeSH D001759

La blastomicosi,[1] malaltia de Gilchrist o blastomicosi nord-americana és una malaltia piogranulomatosa poc freqüent que afecta als humans, als gossos i als gats, produïda pel fong dimòrfic anomenat Blastomyces dermatitidis, aïllat freqüentment al sòl i sobre fustes. És endèmica de regions d'Amèrica del Nord i causa símptomes similars a la histoplasmosi.[2] La blastomicosi va ser descrita per primera vegada per Thomas Casper Gilchrist el 1894 i d'aquí l'epònim de malaltia de Gilchrist.[3]

Etiologia[modifica | modifica el codi]

Blastomyces dermatitidis és l'anamorf d'Ajellomyces dermatitidis, família onygenaceae, ordre onygenales, divisió ascomycota. La forma infectant són les conidiospores ovals o piriformes, de 2 a 7 micres de paret prima i llisa, que es formen sèssils o pediculades sobre les hifes de la fase miceliana, cotó i blanquinosa encara s'enfosqueix amb l'edat. Per cultiu a l' agar BHI amb cisteïna i 5% sang, a 37 °C, es produeix el canvi a la fase llevats patògena, amb blastospores multinucleadas de paret gruixuda, gemmació generalment simple de base àmplia i 8-15 micres, en colònies morenes, arrugades i butiroses. El cultiu de conidiospores o de blastospores a 24 °C en agar sabouraud glucosat (SDA), dóna les colònies blanquinoses, cotonoses i circumscrites pròpies de la forma miceliana.

Epidemiologia[modifica | modifica el codi]

La infecció té una incidència entre 1 i 2 casos per cada 100.000 persones que viuen en àrees on el fong es presenta amb major freqüència i és molt menys freqüent fora d'aquestes àrees.[4]

La fase micel·lar saprofítica del fong en el medi ambient produeix abundants conidiosporas, que és la forma infectant de la malaltia. L'hàbitat ideal per a la presència d'aquesta manera micelar són els sòls humits amb abundància de matèria orgànica (restes vegetals), ombrívol si amb un pH <6, sobretot si el terreny ha estat recentment remogut. Aquestes condicions es localitzen en els marges de rius i llacs amb arbres caiguts. Molt freqüentment associat a obres de construcció de cabana sobre molls en aquestes zones. La malaltia és molt freqüent en riberas i zones lacustres del centre i nord-est dels Estats Units i Canadà. La major incidència registrada als Estats Units va ocórrer en estats com Wisconsin, on des del 1986 fins al 1995 havien 1,4 casos per cada 100.000 habitants.[5]

En Canadà, la majoria dels casos de blastomicosi ocorren al nord-oest d'Ontàrio, en particular al voltant de l'àrea de Kenora per raó dels seus sòls humits i acídics. La blastomicosi té distribució mundial, alguns casos a vegades reportats a Àfrica.[6]

Caçadors, pescadors fluvials i piragüistes estan exposats a la malaltia en les àrees afectades. La forma més habitual és la pulmonar, seguida de la cutània, les altres formes d'extensió són molt més rares, i no sol haver lesions oculars. Sovint és mal diagnosticada com pneumònia bacteriana, i el tractament antibiòtic l'agreuja.

La penetració sol ser inhalatòria i menys freqüentment, per contacte cutani. Un cop produïda la infecció el procés no és contagiós. Són especialment sensibles l'home, les races de gossos llebrers, retrievers i pinschers i els gats. La presentació a cavalls és excepcional.

Patogènia[modifica | modifica el codi]

La penetració via inhalatòria, més freqüent, pot donar lloc a una infecció abortiva (es cura sola) o subclínica, si la immunitat cel·lular és eficaç. Cas contrari, les blastospores, defensades per la seva gruixuda paret cel·lular, produeixen lesions progressives granulomatoses o piogranulomatosas (amb pus), i vehiculades a macròfag s, metàstasi ganglionars, cutànies, òssies, oculars, i més rarament, nervioses i genitals. La malaltia clínica tendeix a ser mortal sense tractament. La infecció determina una intensa sensibilització al·lèrgica. i també pot penetrar a la pell per traumatisme.

Es produeix una pneumònia febril, amb tos, astènia i dispnea (dificultat respiratòria), primer d'esforç i després, contínua i progressiva, sovint congestió i induració dels ganglis cervicals i submandibulars. Els ganglis mediastínics es mostren radiogràficament com una massa densa a la bifurcació de la tràquea i solen produir disfàgia (dificultat per empassar). També, poden produir furóncols, abscés si úlceres cutànies, de vegades amb adenopatia regional; hipopion, panoftalmitis o ceguesa no són rars, acompanyats de descàrrega oculonasal.

El procés, un cop declarat sol ser ràpidament debilitant i mortal.

La pneumònia pot ser focal, amb poques lesions piogranulomatosas de grans dimensions, o difusa, amb multitud de granulomes familiars d'aspecte lardáceo.

La lesió elemental és un granuloma de centre necròtic, ric en blastospores, embolicat en una capa de cèl·lules epitelioides, i perifèria amb abundants limfòcits, alguns macròfags i cèl·lules gegants de cos estrany, i amb poca tendència a l'encapsulació o a la casseïficació. A les lesions supurants predominen polimorfonucleares i macròfags.

Diagnòstic[modifica | modifica el codi]

  • Clínic-epidemiològic-lesional : l'associació de quadre respiratori amb infart ganglionar, alteracions oculars i lesions cutànies resulta suggestiva en zones enzoóticas, però recorda també la criptococosis i altres micosis sistèmiques.
  • Micològic : les abundants blastosporas arrodonides de grans dimensions i gruixuda paret en els teixits no tenen càpsula hialina, però podrien confondre amb criptococos. Es veuen molt bé en blau de metilè o Giemsa.

El cultiu a 37 °C en Agar BHI-cisteïna-Sang mostra el típic creixement llevats, amb grans blastosporas multinucleadas acapsuladas de gruixuda paret i gemmació de base àmplia, que en ressembrar en SDA a 25-30 °C manera el miceli cotonós amb conidióforos simples i petites conidis, propi de Blastomyces.

  • Immunològic : serològic per ELISA o contrainmuno electroforesi, ha de mostrar la seroconversió a àrees enzoóticas, al·lèrgic per inoculació intradèrmica amb blastomicina (filtrat estèril de cultius en medi líquid), dóna reaccions creuades amb histoplasmosi i altres micosis sistèmiques.

Tractament[modifica | modifica el codi]

El traconazol administrat oral és el tractament de preferència en la majoria dels casos de blastomicosi. Les taxes de cura són elevades i encara que el tractament, com en la majoria de les micosis, dura un període de diversos mesos, és una teràpia tolerada pels pacients. L'amfotericina B es considera més tòxica, de manera que només es reserva per a casos críticament malalts i en aquells que tinguin afeccions del sistema nerviós central.

Prevenció[modifica | modifica el codi]

El desconeixement del seu reservori natural impedeix evitar-lo o controlar-lo. Les úniques possibilitats de lluita consisteixen en el diagnòstic precoç i el tractament, que es basa en els imidazols sistèmics, o, si s'escau, l'amfotericina B parenteral, sempre sota l'estricta monitorització renal.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Blastomicosi». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Ryan KJ; Ray CG (editors). Sherris Medical Microbiology. 4a ed.. McGraw Hill, 2004, p. 676-8. ISBN 0-8385-8529-9. 
  3. WhoNamedIt.com (en anglès). Thomas Casper Gilchrist - Malaltia de Gilchrist
  4. http://www.umm.edu/esp_ency/article/000102.htm Universitat de Maryland Medical Center (juliol de 2006). (en espanyol)
  5. «Blastomycosis - Wisconsin, 1986-1995». Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). CDC, 45, 28, 1996, p. 601-3.
  6. Alvarez G, Burns B, Desjardins M, Salahudeen S, AlRashidi F, Cameron D. Blastomycosis in a young African mantenir presenting with a pleural effusion. 13, 2006, p. 441-4. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]