Club Social, Cultural y Deportivo Blooming

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Blooming)
Infotaula d'organitzacióClub Social, Cultural y Deportivo Blooming
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
SobrenomLa Academia
Tipusclub de futbol Modifica el valor a Wikidata
Creació1946, Santa Cruz de la Sierra
Activitat
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Lligacampionat bolivià de futbol Modifica el valor a Wikidata
Instal·lació esportiva del clubEstadio Ramón Tahuichi Aguilera (en) TradueixSanta Cruz de la Sierra . 38.000  Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Entrenador principalMauricio Soria Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color          blau, blanc
Equipament esportiu

Lloc webhttp://www.clubblooming.com.bo
Facebook: ClubBloomingOficial Instagram: clubblooming Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Club Social, Cultural y Deportivo Blooming, més conegut simplement com a Blooming, és un club de futbol, del departament de Santa Cruz.[1] És una institució esportiva amb seu a la ciutat de Santa Cruz de la Sierra, Bolívia. Va ser fundat l'1 de maig de 1946 i actualment participa a la Primera Divisió de Bolívia. És un dels clubs més importants del país.

Història[modifica]

El Blooming va ser fundat l'1 de maig de 1946.[2] Des de la creació de la lliga professional ha disputat 28 temporades a primera per només una a segona. El seu màxim golejador històric ha estat Victor Hugo Antelo, que en 18 anys d'activitat marcà 443 gols.

A nivell nacional, el club es va consagrar campió de la Primera Divisió en 5 ocasions. També va obtenir 1 títol de la Copa Simón Bolívar. Mentre que a l'Associació Cruceña de Futbol va obtenir 6 títols (5 a l'era amateur i 1 a l'era professional). A nivell internacional és un dels tres equips bolivians que va aconseguir les semifinals de la Copa Libertadores d'Amèrica, i el segon a fer-ho el 1985, en total va disputar el torneig en 7 ocasions, també compta amb 8 participacions a la Copa Sud-americana i 1 a la Copa Merconorte.

Estadi Ramón Aguilera Costas

Exerceix la seva localia a l'Estadi Ramón Aguilera Costas, que posseeix un aforament de 38.500 espectadors, sent el segon major estadi del país. El seu nom és una referència a la "Floreciente (Blooming en anglès) juventud cruceña". Els colors que identifiquen el club són el celeste i el blanc. El seu principal sobrenom és L'Acadèmia; així mateix a causa del barri on el club va néixer, els seus membres i seguidors reben l'apel·latiu de «Pascaners del casc vell».

El seu clàssic rival és Oriente Petrolero, amb el qual disputa l'anomenat «Súper clásico cruceño», considerat com un dels clàssics més importants del país, aquest clàssic està ubicat al lloc 49è en el rànquing dels millors 50 clàssics del món , elaborat per la revista anglesa FourFourTwo[Enllaç no actiu].

Afició del Club Blooming[modifica]

Barra de Blooming a l'Estadi Ramón Aguilera Costas

L'afició de Blooming se situa tradicionalment al revolt est de l'estadi Ramón Aguilera Costas, és una de les més dinàmiques i més ben organitzada del país.

Los Chiflados és la Barra brava del club, després d'haver sortit campions l'any 1998, va néixer la idea de formar una barra de Blooming. És per això que el 9 d'abril de 1999 neixen “Los Chiflados”. Aquesta idea va començar amb 3 joves, que des de bon començament van demostrar el seu amor cap al club. Han emprat molt de temps de la seva vida fent draps, organitzant les millors rebudes del país i tractant sempre de sobresortir entre les altres torçades.

Amb el pas del temps, l'afició va anar creixent, però amb el creixement i l'arribada de noves persones a l'afició, van arribar els problemes. Baralles amb altres torçades, les innombrables internes que van existir a la mateixa barra de Blooming, per voler fer de banda els Chiflados, són notes negres que alhora va enfortir per ser avui dia una torçada nombrosa i seguidora.

A partir del Campionat Obertura 2011 la banda se situa al revolt Est de l'estadi Tahuichi després d'ubicar-se poca estona a l'Oest.

Entrenadors destacats[modifica]

[3]

Jugadors destacats[modifica]

Palmarès[modifica]

  • Campionat de Santa Cruz:
    • 1954, 1955, 1958, 1960, 1963, 1968

Referències[modifica]

  1. «Blooming - Plantel» (en castellà). Diez. Arxivat de l'original el 13 de gener 2017. [Consulta: 11 gener 2017].
  2. Vanauskas, Laura. An Encyclopedia of Football in Bolivia – 1914 to 1998. Heart Books – Belgium, 1999, p. 192. 
  3. Manager History Worldfootball.net

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Club Social, Cultural y Deportivo Blooming