Bo'ortchu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBo'ortchu
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata

Bo'ortchu fou un general mongol de Genguis Khan de la tribu mongola dels arulat.

El jove Temudjin (el futur Genguis Khan) estava sortint de la pobressa i va aconseguir tenir nou cavalls, però vuit li foren robats per lladres de l'estepa; Temudjin els va recuperar gràcies a l'ajut del jove Bo'ortchu (o Bogortchu) fill d'un cap arulat, que en endavant va esdevenir el seu més fidel lloctinent i més tard un dels seus millors generals.

Quan Genguis Khan ja havia estat proclamat dels mongols (ho fou el 1194) però encara era vassall de Wang Khan dels kerait, hi va haver una guerra entre naimans i kerait. En la part final de la lluita els naiman van envair el país kerait, i Djagambu (germà de Wang khan) i Ilqa Sangun (fill de Wang Khan) van haver de fugir. Wang va cridar en ajut a Genguis Khan que li va enviar als seus "quatre gran guerrers" (dorben kulu'ud) és a dir a Boortchu, Muqali, Boroqul i Tchila'un, que van salvar al darrer moment a Ilqa Sangun, van expulsar els naiman de les terres kerait i van recuperar el bestiar agafat pels naiman. Qassar, germà de Genguis Khan, va acabar la campanya amb una gran victòria sobre els naiman.

El 1203 es va produir la ruptura entre mongols propis i kerait. Els keraits i els seus aliats van iniciar un atac, i Genguis Khan es va retirar a la serralada de Maooundur i després cap a la muntanya Alan o Nga-lan,[1] contrafort de la cadena del Khingan, prop del naixement del Khalkha-gol. La batalla decisiva es va produir poc després i la superioritat numèrica dels kerait va obligar a Genguis Khan a retirar-se en arribar la nit i poc després se li van unir les forces que dirigien el seu fill Ogodai (que va ser ferit) i els seus lloctinents Bo'ortchu i Boroqul. Genguis va iniciar la retirada seguint el Khalkha-gol.[2]

Era germà del general Tuqulqu-tcherbi, que el 1231-1232 va participar en la campanya de la Xina contra els jurchen (dinastia Jin) a les ordes de Tului, el fill petit de Genguis Khan.

Referències[modifica]

  1. Rashid al-Din l'anomena Khalaldjin-alt
  2. de fet primer va seguir pel actual Olkhui, que surt de les muntanyes Khingan i desaigua a un petit llac cel Gobi oriental, i després pel Khalkha-gol