Bob, el manetes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióBob, el manetes
Bob the Builder Modifica el valor a Wikidata
Gèneretelecomèdia, sèrie de televisió infantil i comèdia Modifica el valor a Wikidata
CreadorKeith Chapman Modifica el valor a Wikidata
Companyia productoraBBC Modifica el valor a Wikidata
PaísRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalBBC, BBC One, BBC Two i CBeebies Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols10 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi12 abril 1999 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi31 desembre 2011 Modifica el valor a Wikidata
Temporades19 Modifica el valor a Wikidata
Episodis298 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of Bob the Builder episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialbobthebuilder.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0262151 Filmaffinity: 757603 Allocine: 5246 Allmovie: v242646 Metacritic: tv/bob-the-builder TV.com: movies/bob-the-builder-knights-of-fix-a-lot TMDB.org: 10938
Facebook: BobtheBuilder Youtube: UCZLYbETi-hygKzyCerJ5daw Songkick: 521478 Discogs: 152508 Modifica el valor a Wikidata
Imatges externes
Portada

Bob, el manetes (Bob the Builder en la versió original anglesa) és una sèrie de dibuixos animats infantil sobre un constructor i els seus amics. Va ser creada per Keith Chapman, del Regne Unit, el 1999. A Catalunya s'ha emès al canal Super3 de Televisió de Catalunya.[1]

L'octubre de 2014, Mattel va renovar la sèrie per a una nova sèrie reboot que s'emetria al Milkshake! de Channel 5 el 2015. Entre els canvis hi havia una revisió completa del repartiment, amb l'actor de Harry Potter Lee Ingleby substituint Neil Morrissey com a veu de Bob, i Joanne Froggatt i Blake Harrison també van confirmar com a veus de Wendy i Golut respectivament. L'escenari i l'aparença dels personatges també van canviar, amb Bob i el seu equip traslladant-se a la bulliciosa metròpoli de Spring City. Una localització nord-americana de la nova sèrie va debutar a PBS Kids el novembre de 2015. Els canvis han estat criticats pels fans de la versió original.

Característiques[modifica]

Els protagonistes principals de la sèrie són Bob, la seva ajudant Wendy, diversos veïns i amics, i la seva colla de màquines i eines per a la construcció, que també són animades i tenen la capacitat de parlar. En cada episodi ajuden amb reparacions, construccions i altres tipus de projectes.

Els principals ideals de la sèrie són la resolució de conflictes, el treball en grup, la socialització i l'aprenentatge.

El lema de Bob és "Ens en sortirem?" (en anglès "Can we fix it?"), i la resta dels personatges sempre respon a l'uníson "Sí, i tant!" (en anglès "Yes, we can"). Aquesta darrera frase, a més, és el títol de la cançó principal de la sèrie.

Personatges[2][modifica]

Principals[modifica]

Bob

Veu original: Neil Morrissey

Veu de doblatge: Àlex Meseguer

També conegut com a Bob, el Manetes o Robert Everett McGraw (el seu nom real), és un paleta i cap del seu propi pati de construcció. Viu a la Vall dels Gira-sols. En Bob és d'una família de paletes: el seu pare Robert també ho és i el seu avi Billy també. En les seves construccions l'ajuden la Wendy i una sèrie de vehicles antropomòrfics en diversos projectes a la ciutat i als voltants. És l'amo de la Mixa la gata i no és bo amb els ordinadors. Un dels seus lemes és: "Ens en sortirem?"

Wendy

Veu original: Kate Harbour

Veu de doblatge: Mercè Segarra

És la companya de negocis de Bob que dirigeix l'oficina i manté el negoci en ordre, i sovint organitza eines i equips. També se la veu construint de tant en tant.

Recurrents[modifica]

Carbassot

Veu original: Rob Rackstraw

Veu de doblatge: Aleix Estadella

És un espantaocells que viu amb el senyor Rasclet. Li encanta fer entremaliadures i sovint es fica en problemes. Sempre intenta ajudar en Bob i la colla, però els seus esforços solen acabar malament. Parla en tercera persona, odia que el renyin, i sembla que està gelós que les altres persones no es facin tant amb ell com els altres. També li falta confiança en la seva feina habitual, que és espantar els corbs, i sol sentir-se disgustat perquè els ocells no li tenen por. Un dels seus lemes és: "En Carbassot fa el que pot".

Senyor Rasclet

És el tritagonista de la sèrie i un granger proper, i un bon amic del Bob que sovint ajuda en els seus projectes de construcció. És propietari i cuida del Trac el tractor, el Samsó el carretó elevador, el Robust el camió, el Trasto el gos i el Carbassot l'espantaocells.

Senyor Bonvent

Senyor Pistraus

En Golut, l'excavadora, amb la Mixa, la gata.

Màquines[modifica]

Golut

Veu original: Rob Rackstraw

Veu de doblatge: Albert Trífol Segarra, Manel Gimeno

És una excavadora groga i és el líder no-oficial de les màquines de Bob. Té el costum de fer bromes i ajuda a Bob a estar al capdavant sempre que necessita ajuda addicional.

Bolquet

Veu original: Rob Rackstraw

Veu de doblatge: Eduard Itchart

És un camió de bolquet de color vermell, i és una de les màquines més pesants. És molt maldestre per a determinades coses. Li agrada especialment embrutar-se.

Panxona

Veu original: Kate Harbour

Veu de doblatge: Núria Trifol, Mònica Padrós

És una formigonera taronja i el segon membre més jove de l'equip. És ansiosa, curiosa i s'emociona fàcilment.

Pansit

Veu original: Neil Morrissey

Veu de doblatge: Oriol de Balle

És un camió grua de color blau que no té confiança en les coses que fa. Sempre dubta per tot i és força poruc, però amb els ànims de la colla sempre se'n surt. El seu lema és "Uf, ja ho veurem".

Corró

Veu original: Neil Morrissey

Veu de doblatge: Eduard Doncos

És una piconadora verda a la qual li encanta inventar-se cançons i quan s'emociona els seus ulls comencen a girar amunt i avall. Sovint actua abans de pensar de vegades a causa del seu gran pes, cosa que li provoca problemes.

Referències[modifica]

  1. «Bob, el manetes». Canal Super3. Arxivat de l'original el 2010-12-09. [Consulta: 23 desembre 2010].
  2. «Fitxa de doblatge Bob El Manetes». [Consulta: 2 octubre 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bob, el manetes