Boirina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Matí de boirina a Swifts Creek, Victòria, Austràlia.
Raigs de sol es filtren a través d'una fina capa de boira en un matí d'hivern en Albuquerque, Nou Mèxic, Estats Units.

La boirina és un fenomen meteorològic, concretament un hidrometeor, que consisteix en la suspensió de molt petites gotes d'aigua en l'atmosfera, d'una mida entre 50 i 200 micròmetres de diàmetre, o de partícules higroscòpiques humides, que redueixen la visibilitat horitzontal en una distància d'un quilòmetre o més. Ocorre naturalment com a part del temps o de l'activitat volcànica. És comú en atmosfera freda quan a la part baixa hi ha aire temperat. És possible també induir artificialment la boirina amb l'ús d'envasos d'aerosol, si les condicions d'humitat són apropiades.

L'única diferència entre boirina i boira és la visibilitat: Si el fenomen meteorològic dóna una visió d'1 km o menys, és considerat com a boira; i si permet veure més d'1 km, el fenomen és considerat com a boirina.[1] Vist en la distància, la boirina pren més la tonalitat de l'aire (grisenc/blavós), mentre que la boira és més blanquinosa.

La boirina com la calitja fa visibles els raigs de sol, al contrari, la boira a causa de la seva alta densitat de partícules no fa visibles els raigs de sol.

Captació de boirina[modifica | modifica el codi]

La boirina s'aconsegueix captar estenent xarxes de malla plàstica col·locades verticalment. Les petites gotes es dipositen en la trama de la tela i en augmentar de mida són atretes per la gravetat o poden ser conduïdes a un tanc d'emmagatzemament per al seu ús tant com a aigua potable o com a aigua per a reg.[2]

Símbols meteorològics[modifica | modifica el codi]

Símbol Número Descripció
Boirina
10 Boirina

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Fontserè i Riba, Eduard. Assaig d'un vocabulari meteorològic Català. Institut d'Estudis Catalans, 1948, p. 17. 
  2. Secció Conservació de National Geographic en castellà. Maig 2010