Bombolla immobiliària xinesa (2005-2011)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentBombolla immobiliària xinesa
Tipusreal estate bubble (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps2005 - 2011 Modifica el valor a Wikidata
EstatRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata
Foto d'un passadís buit en el gairebé sempre sol New South China Mall
Un passadís buit en el gairebé sempre sol New South China Mall

La bombolla immobiliària xinesa va ser una bombolla econòmica que es va manifestar a la Xina. Va començar a desfer-se ben entrat el 2011, quan els preus dels habitatges van començar a caure[1][2] gràcies a les polítiques que volien aconseguir que la gent de classe mitjana pogués tenir pisos a les grans ciutats.[2] L'esclat de la bombolla xinesa és conegut com un dels principals factors del declivi en el creixement econòmic xinès durant l'any 2012.[2]

Aquest fenomen havia comportat que els preus dels habitatges es tripliquessin en només quatre anys (2005-2009),[3] possiblement per culpa de les polítiques del govern xinès i de les actituds culturals dels xinesos. Unes de les proves de l'existència d'una bombolla immobiliària van ser un nombre molt elevat de pisos desocupats i el seu cost desorbitat. Els que en criticaven l'existència s'emparaven en les facilitats d'aconseguir una hipoteca, ja que això en justificava els preus.

Causes[modifica]

Hi va haver moltes causes que van comportar un augment en el preu dels habitatges. Una d'elles va ser possiblement la facilitat d'aconseguir un préstec bancari, ja que els interessos eren baixos i no s'exigien gaires condicions.[4] El que va permetre aquesta facilitat per endeutar-se fou Wen Jiabao, que oferia contractes molt més atractius que els que hi havia aleshores.

Referències[modifica]

  1. Bradsher, Keith. «Selling Abroad, China Eases Slump at Home». New York Times, 10-06-2012. [Consulta: 11 juny 2012]. «the popping of China’s real estate bubble over the past year depressed demand for steel, cement and other materials»
  2. 2,0 2,1 2,2 Bradsher, Keith. «Affirming Slowdown, China Reports Second Month of Scant Economic Growth». New York Times, 09-06-2012. [Consulta: 11 juny 2012]. «China’s leaders deliberately popped a real estate bubble last summer because of concerns that middle-class families had been priced out of homeownership in many cities»
  3. Chovanec, Patrick. «China's Real Estate Riddle». Far East Economic Review, 08-06-2009. [Consulta: 13 març 2010].
  4. «China's real estate bubble, a heated debate». Xinhua, 14-01-2010. [Consulta: 13 gener 2010].