Bosquerola groga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:05, 3 gen 2016 amb l'última edició de ArnauBot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuBosquerola groga
Setophaga petechia Modifica el valor a Wikidata

Setophaga petechia petechia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries4,5 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22721657 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaParulidae
GènereSetophaga
EspècieSetophaga petechia Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1766)
Nomenclatura
Sinònims
Dendroica petechia Modifica el valor a Wikidata
ProtònimMotacilla petechia Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La bosquerola groga o canari de manglar, (Setophaga petechia), és un ocell del Nou Món. És l'espècie que té una distribució més àmplia dins el gènere Setophaga. Nia a tota Nord-amèrica i, durant l'hivern boreal, arriba fins a la part nord de Sud-amèrica.

Descripció i sistemàtica

La bosquerola groga té 35 subespècies que han estat dividides en tres grups principals. Cadascun d'aquests grups es considera a vegades una espècie separada, especialment el grup aestiva, que es considera una espècie diferent de S. petechia:

  • El grup aestiva cria a la part de clima temperat de tot Nord-amèrica i fins al centre i sud de Mèxic, en zones obertes amb vegetació arbustiva i sovint humides. És un ocell migratori que hiverna a Amèrica Central i Sud-amèrica. Rarament es troba a l'Europa occidental. Té una mida d'uns 11,5 cm de llarg i pesa uns 9 g. Els mascles són de color verdós en la part superior, grocs en la inferior, amb estries vermelloses al pit.
  • El grup erithachorides està format per aus més grans, d'uns 12,5 cm i uns 11 g de pes. Resideix en manglars de les costes d'Amèrica Central i nord de Sud-amèrica. Els mascles es diferencien del grup aestiva perquè a l'estiu presenten una caputxa vermellosa, tret que serveix també per diferenciar les races del grup segons la mida i la tonalitat.
  • El grup petechia resideix en manglars de les Índies occidentals. Els mascles es diferencien del grup aestiva perquè a l'estiu presenten una caputxa o només part del cap vermellós, tret que serveix també per diferenciar les races del grup segons la mida i la tonalitat.

Morfologia

Cant de bosquerola groga (grup aestiva)

Enregistrat a Prince Edward Point National Wildlife Area, Ontario, Canadà

Problemes de reproducció? Vegeu l'ajuda

Alimentació

Són ocells insectívors que ocasionalment s'alimenten de baies.

Reproducció

La bosquerola groga cria una vegada l'any, rarament dues. L'aparellament té lloc entre els mesos de maig i juny i la femella pon entre 1 i 6 ous, que es desclouen després d'un període d'incubació d'entre 10 i 14 dies. Els pollets pesen una mitjana d'1,3 g en nàixer. Comencen a volar entre els 8 i els 12 dies i són independents als 22-26 dies d'haver nascut. Tant mascles com femelles assoleixen la maduresa reproductiva a l'any d'edat.

Referències

  • BirdLife International 2008. «Dendroica petechia». The IUCN Red List of Threatened Species 2008. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, UICN, 2008. [Consulta: 13 abril 2009].
  • Bachynski, K. and M. Kadlec. «Dendroica petechia». Animal Diversity Web. Museu de Zoologia de la Universitat de Michigan, 2003. [Consulta: 13 abril 2009].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bosquerola groga