Joaquim Botet i Sisó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Botet i Sisó)
Infotaula de personaJoaquim Botet i Sisó
Biografia
Naixement2 desembre 1846 Modifica el valor a Wikidata
Girona Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1917 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Girona
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Activitat
Ocupacióarqueòleg, numismàtic i historiador
PartitUnió Catalanista Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Localització dels arxius

Joaquim Botet i Sisó (Girona, 1846 - 1917) fou un arqueòleg, numismàtic i historiador català.[1]

Biografia[modifica]

La família Botet era originària de Lloret de Mar però a mitjan segle xix es va instal·lar a Girona. Eren botiguers d'ofici, però segurament amb una certa tradició militar. Els seus pares eren Climent Botet i Franquesa i Dolors Sisó i Rovira. Van tenir cinc fills: Enric, Josep, Narcís (militar i pare de Carles Botet i Vehí), Àngela i Concepció. Joaquim Botet va néixer el 1846.[2]

Posteriorment va estudiar dret a la Universitat de Barcelona, on va ser influït pels seus professors catalanistes. En acabar la carrera, decidí no exercir i dedicar-se a iniciatives cíviques, així com difondre el patrimoni gironí. Dirigí el setmanari Lo Geronés i La Renaixença de Barcelona. Molt reconegut en el terreny acadèmic, fou president de l'Associació Literària de Girona, acadèmic de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i acadèmic corresponent de la Real Academia de la Historia.

Va col·laborar en la Revista de Gerona, Lo Rat Penat, La Gramalla, L'Avenç i La Ilustració Catalana. El 1875 va guanyar el premi de la Real Academia de la Historia de Madrid amb una monografia sobre Empúries, publicada el 1879. Va publicar un dels primers treballs moderns importants sobre arqueologia i numismàtica de Catalunya.

El 1894, va fundar el primer Centre Catalanista de Girona, que es va federar amb la Unió Catalanista, juntament amb les agrupacions catalanistes de Celrà i Bordils.

Políticament va ser regidor de Girona (1894-1897) i diputat provincial (1881-1888). També fou jutge municipal (1882-1883) i conservador del Museu Provincial (1896-1904). Fou tresorer de la Junta Permanent d'Unió Catalanista el 1898 i el 1901 fundà el Centre Catalanista de Girona i sa Comarca.

Obres[modifica]

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Joaquim Botet i Sisó». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Crusafont i Sabater, M. Obra numismàtica esparsa i inèdita de Joaquim Botet i Sisó. Barcelona: Societat d'Estudis Numismàtics, novembre de 1997, p. 11-12. ISBN 84-7283-379-8 [Consulta: 6 març 2015]. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Emili Pi i Molist
Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona
Medalla XXVI

1908-1917
Succeït per:
Daniel Girona i Llagostera