Busuqui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bouzouki)
Infotaula d'instrument musicalBusuqui
Tipusnecked bowl lutes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs321.321 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGrècia i Irlanda Modifica el valor a Wikidata

El busuqui[1] (del grec: το μπουζούκι; pl. τα μπουζούκια) és un instrument de corda pinçada, tradicional de Grècia.[2] Pertany a la família dels llaüts de coll llarg, que a vegades té tres cordes i a vegades quatre, i que està directament emparentat amb instruments propis d'Àsia Menor com el bağlama i altres de més orientals com el tar. És habitual en molts tipus de música popular i tradicional de Grècia, en especial en el sirtaki i en el rebético. En la classificació de Hornbostel-Sachs pertany al grup 321.321 dels llaüts amb caixa de ressonància en forma de bol.[3][4]

Des dels anys seixanta del segle XX, en què es va introduir a Irlanda, el busuqui irlandès ha esdevingut una referència, en contrast amb l'original grec. L'irlandès és de caixa plana i sol tenir una afinació diferent.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Terminologia dels instruments musicals». TERMCAT. [Consulta: 21 juliol 2022].
  2. «Bouzouki» (en anglès). Collins. [Consulta: 21 agost 2022].
  3. «bouzouki» (en anglès). The American Heritage Dictionary of the English Language. Harper Collins. [Consulta: 21 agost 2022].
  4. Mirambel, Andre «Un instrument de musique populaire en Grece: le mpouzouki (bouzouki)» (en francès). Revue de musicologie, 20, 69, 1939, pàg. 19. DOI: 10.2307/926585.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Busuqui