Boyoz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBoyoz
Característiques
País d'origenTurquia Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiagastronomia de Turquia i cuina sefardita Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusçörek Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfarina Modifica el valor a Wikidata

Boyoz és el nom d'un panet tipus çörek[1] de la cuina turca, especialment de la ciutat d'Esmirna i dels seus voltants. S'assembla a un çörek més comú en la resta del país anomenat açma.[2]

Procedència[modifica]

Es creu que el seu nom ve de bollos (en castellà) i que va ser introduït a la gastronomia de la regió de l'Egeu i de Turquia pels jueus sefardites[3] que van ser expulsats d'Espanya i rebuts per l'Imperi Otomà el 1492 i durant els anys posteriors.

Etimologia[modifica]

L'etimòleg turc Sevan Nişanyan va cercar els orígens de la paraula boyoz fins a arribar a la paraula bula (butlla en català), determinan que els boyoz turcs i els bollos espanyols tenen l'origen del seu nom en la seva forma (bola),[2] ja que en l'edat mitjana, el segell de les butlles papals hi penjava una petita bola de metall que li va donar el nom tant a aquells decrets com als bollos/boyoz.

Elaboració[modifica]

La massa per a preparar el boyoz és una barreja de farina, llevat, oli de gira-sol i una mica de tahina. Es pasta a mà i es deixa reposar durant dues horas. Després la massa és pastada amb un bastó fins que tingui 0.5 cm de gruix i es deixa reposar de nou. Després s'amassa i es doblega una vegada més abans de donar-li forma de rotlle i de nou es deixa reposar durant diverses hores. Quan la massa està encara suau però a prop de desfer-se, es talla formant petites boles i es fiquen sobre recipient on es fa marinar en oli vegetal entre 30 minuts a 1 hora. Llavors la pasta pren una forma ovalada i agafa la consistència d'una mil fulles. Llavors les petites boles són ficades en una placa que es fica en un forn molt calent.

A vegades els boyoz són farcits amb formatge o espinacs. També es poden fer en pasta fullada en lloc d'obrir la massa.

Consum[modifica]

Boyoz és un típic menjar de carrer i gairebé sempre es consumeix junt amb ous durs, formatge i te turc.[4]

Industria[modifica]

Una companyia turca ha desenvolupat, i presentat al mercat el any 2015, un oli especial per a fer boyoz i poğaça.[5][6]

Festival de Boyoz[modifica]

El primer Festival de Boyoz d'Esmirna (1. İzmir Boyoz Festivali en turc) es va fer al maig del 2012.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]