Brise-soleil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Exemple de brise-soleil metàl·lic.
Exemple d'ombre fotovoltaica tenint també la funció d'aixopluc contra la pluja
Exemple de brise-soleil metàl·lic

Un brise-soleil és un element d'arquitectura utilitzat per a parar el sol. És sobretot utilitzat als edificis fets en mur cortina per atenuar l'impacte del sol.[1]

El brise-soleil té una estructura calada i, habitualment està realitzat en fusta, metall o formigó. Pot ser una estructura fixa o bé comptar amb algú sistema que permeti ajustar o dirigir a llum del sol que deixa passar. En l'arquitectura moderna el brise-soleil sovint està fabricat en metall expandit.[2]

Les estructures de tipus pèrgola, combinades o no amb parets verdes que sostenen plantes enfiladisses caduques també poden jugar el paper de brise-soleil, amb l'avantatge de mantenir un microclima més temperat a l'estiu, per la seva evapotranspiració. Aporta, a més, un suport suplementari a la biodiversitat aportant pol·len i nèctar, suport als nius d'ocells, fins i tot producció de fruites (kiwis, maduixers enfiladissos, parres…), però, per contra, requereixen més dedicació.

Funcions[modifica]

  • Permet protegir tot o partida d'una façana, d'una zona (carrer, pati interior, terrassa…) de l'exposició solar per evitar el sobreescalfament o l'enlluernament.
  • Un posicionament assenyat permet controlar les aportacions solars (calor, llum, radiació ultraviolada) segons l'hora o l'estació.
  • Certs brise-soleil estan coberts de cèl·lules fotovoltaiques.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Brise-soleil
  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.73. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 23 novembre 2014]. 
  2. Exemple de brise-soleil en metall expandit