Briuat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBriuat
Característiques
País d'origenMarroc Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusrebosteria Modifica el valor a Wikidata

Briuat, també escrit briouat (en àrab بريوات, bric a Tunísia, bourak a Algèria, bureka a Líbia, börek a Turquia), és un pastís fregit típic del Marroc i del nord de l'Àfrica[1] en forma triangular o cilíndrica.[2] Són una espècie d'empanades d'una pasta fil·lo de sèmola de blat dur anomenada warqa amb tot un ventall de farciments.[3] Variants populars són els briuats farcits d'ametlles i coberts de mel o els briuats de pollastre. Són parents dels rotlles de primavera de la cuina oriental, amb la principal diferència que aquests són fets de farina de blat xeixa.[4]

Els briuats es fan amb una pasta força líquida i no fermentada feta de cinc parts de sèmola molt molt fina, huit parts d'aigua i sal. S'aboca una fina capa pasta amb pinzell en una paella rodona amb una mica d'oli. El resultat són uns creps molt fins que per la seva relativa neutralitat com a fons organolèptic es combinen amb qualsevol farciment tant tradicional com creatiu, salat o dolç, servit fred o calent. Segons el resultat volgut, els briuats farcits poden coure's a la paella o al forn, o fregir-se en oli bullent. Es venen també briuats tot fets a les fleques marroquines o als supermercats especialitzats.

Referències[modifica]

  1. «Briuat». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Weiss, J. triangle cylinder&f=false Moroccan cooking (en anglès). Casa Editrice Bonechi, 2006, p. 14. ISBN 884761712X. 
  3. «Briuat». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  4. Marks, Gil. «Brik». A: Encyclopedia of Jewish Food (en anglès). Houghton Mifflin Harcourt, 2010. ISBN 9780544186316. «Other names: Algeria bourak, burak; Libya bureka; Morocco: biouat, briate, briwat; Tunisia:breek.» 

Enllaços externs[modifica]

A Viquillibres hi ha llibres de contingut lliure i altres textos relatius a Briuat.
  • Briuat al pollastre: «Briouat de pollastre». La teva cuina al teu costat. [Consulta: 7 juny 2015].[Enllaç no actiu]
  • Briuat amb carn picada: Brahimi, Jamila. «Briuat» (pdf). La teva cuina al teu costat. Consorci per a la Normalització Lingüística. [Consulta: 8 juny 2015].
  • Com postres: «Briuat d'ametlla». Menjar marroquí. [Consulta: 8 juny 2015].