Brownie

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarBrownie
Característiques
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Data de creaciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusdessert bar (en) Tradueix i confit Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsfarina, gra de cacau, ou, sucre i mantega Modifica el valor a Wikidata

Un brownie (bɾəuni) és un pastís de xocolata originari dels Estats Units; anomenat pel seu color (brown, "marró"), té una textura densa i s'acostuma a servir-lo en trossos petits, menjats amb la mà com les galetes. Es pot recobrir de sucre de llustre o no; a vegades es fa amb nous o trossos de xocolata a dins. Són populars en els Estats Units i Canadà, sent unes postres fàcils de fer a casa.

Els brownies varien en densitat; sovint es distingeix dos estils, els que són de textura més lleugera i seca, i els que són més densos, com el fudge (un caramel tou i dens elaborat amb sucre i xocolata). Variants inclouen pastissos fet amb formatge de crema, combinant un pastís de formatge amb un brownie, i brownies amb mantega de cacauet; aquests combinacions sovint es fa amb dues capes, o amb dues masses arremolinades, perquè siguin distintes. Altre variant, anomenat blondie (del mot blond, "de pèl ros") no té xocolata i es fa amb sucre morè. Unes postres bastant comunes a restaurants estatunidencs consisteix d'un gran brownie, servit calent, amb gelat, salsa de xocolata, i nata muntada.

Origen[modifica]

El primer brownie no tingué xocolata; fou un pastís petit amb fruits de noguer i cobert d'un glacejat d'albercoc. Fou inventat a un hotel, el Palmer House Hotel de Chicago, al fi del segle xix, i encara se'ls hi fan avui de la mateixa recepta.[1] Van ser publicades receptes pel version del pastís amb xocolata en llibres de cuina el 1906 i 1907 a Boston.[2]

Referències[modifica]

  1. «History of Brownies (Chocolate)» (en anglès). New England Recipes, febrer 2010.
  2. «The History of Brownies» (en anglès). The Nibble.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Brownie
Llibre de cuina
Llibre de cuina
de Viquillibres
de Viquillibres
Al Llibre de cuina de Viquillibres hi ha receptes i
contingut gastronòmic lliure relatius a brownies .