Bròquil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBròquil

Coliflor, a l'esquerra (també dit bròquil blanc) i bròquil a la dreta (també dit bròquil verd)

Els bròquils o bròculs (Brassica oleracea var. botrytis)[1] són plantes comestibles de la mateixa espècie que la col.

Segons les zones dialectals en alguns llocs es diu bròquil verd i bròquil blanc (coliflor) mentre en altres zones la paraula bròquil només es refereix al bròquil de color verd. La coliflor (blanca) i el bròquil (verd) són de la mateixa varietat (botrytis). En la taxonomia botànica no s'acostuma a diferenciar en subvarietats cosa que sí que es fa a nivell comercial on la coliflor i el bròquil són productes comercialment diferents.

Els bròquils, com algunes altres cols, tenen meristems en la inflorescència més que no pas botons florals quan arriba el moment de la collita.[2]

Informació nutricional[modifica]

Com altres membres de la col (Brassica oleracea), els bròquils són molt nutritius. Uns 100 grams de bròquil tenen unes 20 calories, dos grams de proteïnes, quatre grams de glúcids, dos grams de fibra dietètica i una gran quantitat de vitamina C.[3]

Notes[modifica]

  1. Diari oficial de la Generalitat de catalunya (Termcat) de 19 de novembre de 2010
  2. Malatesta, M., Davey, J.C. (1994). "Cultivar identification within broccoli, Brassica oleracea L. var. italica Plenck and cauliflower, Brassica oleracea var. botrytis L.". Acta Horticulturae 407: ISHS Brassica Symposium - IX Crucifer Genetics Workshop  «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2008-10-14. [Consulta: 19 novembre 2010].
  3. «Broccoflower at Truestar health encyclopedia», 2007. Arxivat de l'original el 2007-09-28. [Consulta: 15 agost 2007].

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bròquil