Calaus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Buceròtid)
Infotaula d'ésser viuCalaus
Bucerotidae Modifica el valor a Wikidata

Calau becgroc Tockus flavirostris
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreBucerotiformes
FamíliaBucerotidae Modifica el valor a Wikidata
Rafinesque, 1815
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Els calaus o buceròtids (Bucerotidae) són una família d'ocells[1][2] caracteritzats pel seu bec llarg i corbat cap avall. Algunes vegades presenten un casc sobre la mandíbula superior. Tot sovint, el bec està brillantment acolorit. Bona part d'aquests ocells estan amenaçats. Tant el nom científic com l'equivalent en llengües com ara l'anglès hornbill ('bec de banya'), fan esment a la forma del bec, ja que "buceros" significa 'corn de vaca' en grec.

Els calaus són els únics ocells que tenen les dues primeres vèrtebres cervicals fusionades (l'atles i l'axis), probablement per dotar-los d'una plataforma més estable que pugui aguantar el seu gran bec. Constitueixen la família dels buceròtids (Bucerotidae), que està formada per 13 gèneres i 59 espècies, si no s'inclouen els calaus terrestres.

Descripció[modifica]

  • La grandària de les diferents espècies pot anar de petita a gran (30 – 120 cm de llargària).
  • Tenen un gran bec corbat, sobre el qual hi ha un casc buit que fa que de vegades algú els confongui amb els ramfàstids de l'ordre dels piciformes.
  • Tenen ales amples i arrodonides i una llarga cua.

Hàbitat i distribució[modifica]

Habiten l'Àfrica subsahariana i el sud-est asiàtic. Freqüenten sobretot els boscos i altres zones forestals, així com la sabana.

Taxonomia[modifica]

Els buceròtids estaven tradicionalment situats en l'ordre dels coraciformes i classificats en dues subfamílies. Els estudis d'hibridació d'ADN van demostrar, segons Sibley & Monroe, que aquesta família devia ser situada en el seu propi ordre dels bucerotiformes, i que les subfamílies devien ser considerades famílies separades.[3]

Cultura popular[modifica]

En la pel·lícula The Lion King de Disney el personatge de Zazú és un calau.

Referències[modifica]

  1. «Mousebirds, Cuckoo Roller, trogons, hoopoes, hornbills» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, juliol 2023. [Consulta: 27 desembre 2023].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 292-296. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. Classificació d'Alan P. Peterson