Bulb olfactori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaBulb olfactori
1: Bulb olfactori; 2: cèl·lules mitrals; 3: os; 4: Epiteli nasal; 5: glomèrul; 6: cèl·lules receptores de l'olfacte
Detalls
Llatíbulbus olfactorius Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD009830 Modifica el valor a Wikidata
TAA14.1.09.429 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 77624 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.826
EB Onlinescience/olfactory-bulb Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

El bulb olfactori és una estructura del prosencèfal de vertebrats implicada en l'olfacte, la percepció d'olors.[1] Forma, per tant, del sistema olfactori.

Envia informació olfactiva per processar-la a l'amígdala, l'escorça orbitofrontal (OFC) i l'hipocamp, on té un paper en l'emoció, la memòria i l’aprenentatge. El bulb es divideix en dues estructures diferenciades: el bulb olfactiu principal i el bulb olfactiu accessori. El bulb olfactiu principal es connecta amb l’amígdala a través de l'escorça piriforme de l'escorça olfactiva primària i es projecta directament des del bulb olfactiu principal fins a zones específiques de l'amígdala. El bulb olfactori accessori resideix a la regió dorsal-posterior del bulb olfactiu principal i forma una via paral·lela. La destrucció del bulb olfactiu provoca anòsmia ipsilateral, mentre que les lesions irritants de l'uncus poden provocar al·lucinacions olfactives i gustatives.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bulb olfactori
  1. «olfactory bulb». Arxivat de l'original el 2009-11-16. [Consulta: 20 novembre 2009].