Càl·lies II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCàl·lies II
Biografia
Naixementc. 520 aC Modifica el valor a Wikidata
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 446 aC Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Ambaixador
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic, militar, esportista Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCàl·lies-Hipònic Modifica el valor a Wikidata
CònjugeElpinice Modifica el valor a Wikidata
FillsHipònic III Modifica el valor a Wikidata
PareHipònic II Modifica el valor a Wikidata
Premis

Càl·lies II o Càl·lias II[a](en llatí: Callias, en grec antic: Καλλίας) era fill d'Hipònic II i formava part de la família dels Càl·lies-Hipònic. Va viure al segle v aC.

Va participar en la batalla de Marató, on portava vestits sacerdotals, i Plutarc explica que perseguint l'enemic, un soldat persa que fugia, en veure les seves vestimentes, se li va acostar per demanar-li protecció. En compensació li va indicar on hi havia un tresor enterrat, però Càl·lies va matar el soldat i es va quedar les riqueses. Per això va rebre el renom de λακκόπλουτος ("Lakkoploutos", enriquit per una rasa) o potser originalment βαθύπλουτος ("Bathiploutos" riquesa abundant, referida als diners de la família).

Era cosí d'Aristides. Heròdot diu que va ser ambaixador a la cort persa d'Artaxerxes I de Pèrsia, cap a l'any 449 aC, on va concloure un tractat de pau conegut amb el nom de Pau de Càl·lies, que va posar fi a les guerres mèdiques. Els termes de la pau no van resultar satisfactoris i al tornar a Atenes el van detenir i jutjar sota una acusació de suborn. Va haver de pagar una multa de 50 talents que equivalia a una quarta part de la seva fortuna.

Es diu que s'enamorà d'Autòlic (Autolycos, Autolycus), un jove atenenc de gran bellesa. Quan Autòlic va guanyar una corona al pentatló a la Gran Panatenea, Càl·lies li va oferir un gran banquet descrit per Xenofont.[1]

Notes[modifica]

  1. Segons el Diccionari Grec-Català, p. 954

Referències[modifica]

  1. 4.Callias I a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 566-567

Vegeu també[modifica]