Confederació General del Treball de França

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: CGT francesa)
Infotaula d'organitzacióConfederació General del Treball de França
(fr) Confédération générale du travail Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscentral sindical Modifica el valor a Wikidata
Indústriaactivities of employee unions (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaemployees' trade union (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1895
Localització dels arxius
Activitat
Membre deFederació Sindical Mundial (1945–1995)
Confederació Europea de Sindicats (1999–)
Action Logement Groupe (fr) Tradueix (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Secretària generalSophie Binet (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Òrgan de premsaLa Vie Ouvrière (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcgt.fr Modifica el valor a Wikidata
Facebook: ConfederationGeneraleTravail Twitter (X): lacgtcommunique Mastodon: La_CGT@framapiaf.org Instagram: cgt_confederation Telegram: cgt_medias Youtube: UCXbA6-9E-w1m5SwUVuC9VQw Modifica el valor a Wikidata

La Confederació General del Treball (francès: Confédération Générale du Travail, abreujat CGT) de França és un dels cinc sindicats francesos amb més afiliats (en tenia 711.000 el 2005). La seva presidenta és Sophie Binet. Va ser fundat el 23 de setembre de 1895 a Llemotges, aleshores amb una ideologia anarcosindicalista i apolítica, i en 1906, en el seu 9è congrés, va adoptar la Carta d'Amiens. Posteriorment ha derivat en postures molt diferents.

La CGT francesa actualment és membre de la Confederació Europea de Sindicats, CES, que agrupa els sindicats europeus, i de la Confederació Sindical Internacional, CSI, que és socialista moderada i cristiana.

Malgrat la coincidència al nom, no té cap relació amb la Confederació General del Treball d'Espanya.

Història[modifica]

Manifestació el 2008

A començaments del segle XX va ser la principal entitat que agrupava als treballadors a França i es declarava apolítica. Defensava que els treballadors havien de centrar els seus esforços en l'economia i no en idees polítiques que només els dividirien i no els ajudarien a defensar els seus drets. Després de la Primera Guerra Mundial van començar els primers conflictes ideològics i en 1921 es va escindir entre reformistes socialistes, que van quedar a la CGT, i revolucionaris comunistes, que van crear la CGT Unitària.

En 1936 es van reunificar. En 1940 el govern de Vichy va dissoldre el sindicat, que es reunificaria a la clandestinitat tres anys després. Després de la Segona Guerra Mundial va patir noves escissions, quedant d'ideologia comunista, i va estar fortament relacionat amb el Partit Comunista Francès durant força anys.

A partir dels anys 70 va començar a defensar una esquerra cada cop més moderada: va començar per donar suport al conjunt de partits d'esquerra, incloent el Partit Radical d'Esquerra i el Partit Socialista francès, i als 80 va començar a distanciar-se dels comunistes, dels quals es va desvincular completament als anys 90. En 1995 va deixar de formar part de la confederació comunista Federació Sindical Mundial i es va anar dirigint cap al centreesquerra. En 2006 va entrar a la Confederació Sindical Internacional.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Confederació General del Treball de França