Cabells trenats dels reis de França, Maria Antonieta i Lluís XVI

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaCabells trenats dels reis de França, Maria Antonieta i Lluís XVI
Tipusjoia Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu de la Història de la Perruqueria Raffel Pagès (Barcelona) Modifica el valor a Wikidata
Cabells

Els Cabells trenats dels reis de França, Maria Antonieta i Lluís XVI són una peça destacada del Museu de la Perruqueria Raffel Pages, creat pel mateix Raffel Pagès, que es troba a Barcelona. Es tracta d'un objecte d'artesania realitzada amb cabells, amb un marc de bronze cisellat i cabells naturals trenats, que fa 19 cm de diàmetre i es creu que és del 1800.

Història[modifica]

L'artesania realitzada amb cabells va ser una pràctica molt recurrent durant els segles xviii i xix, estesa a tota Europa i molt especialment a França.

Es realitzaven quadres decoratius –marines, quadres florals, paisatgístics- amb cabells comprats als mercats i utilitzats en diferents tonalitats com a fil de cosir. També era costum realitzar diaris amb els flocs de cabells de cada un dels membres d'una unitat familiar, o bé, com en el cas que ens ocupa, realitzar joiera amb cabells de familiars i éssers estimats.

El medalló que conté cabells trenats del reis de França és un d'aquests casos. Els cabells de Maria Antonieta i Lluís XVI estan teixits entre si formant un braçalet curiós.

Probablement els cabells de la reina són de l'època en què va tenir el seu primer fill i Léonard, el seu perruquer, va aconsellar-li per fer front a una pèrdua important de cabells deguda al post-part de tallar-los-hi i conservar-los per fer joies a les seves donzelles, amigues i familiars.

Aquesta obra en concret apareix ressenyada pel periodista Jules Claretie, que parla del braçalet en un article publicat el 1880, després d'haver visitat la Comtessa de Bassanville, vinculada a la Cort Reial francesa i aleshores propietària del braçalet.

De la mà de la mateixa Comtessa de Bassanville, es pot llegir escrit en francès darrere el medalló: "Aquest braçalet de cabells de Lluís XVI i de Maria Antonietta em va estar donat el 1854 per la senyora Welsch, dona del cònsol general dels Estats Units." Signat: Bassanville

Bibliografia[modifica]

  • Chanlot, Andrée: Les ouvrages en cheveux. 1986. Éditions de l'Amateur. Paris.
  • Campan, Madame: Mémoires de Madame Campan, prèmiere femme de chambre de
  • Marie-Antoinette. 1989. Mercure de France. Paris.
  • Léonard: Souvenirs de Léonard coiffeur de la reine Marie-Antoinette. 1900. Arthème Fayard. Paris