Cacatues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cacatuid)
Infotaula d'ésser viuCacatues
Cacatuidae Modifica el valor a Wikidata

cacatua de cresta groga Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePsittaciformes
FamíliaCacatuidae Modifica el valor a Wikidata
G. R. Gray 1840
Gèneres
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Cacatua és el nom comú d'un grup d'ocells que formen un tàxon el qual, depenent dels autors, és considerat la família dels cacatúids (Cacatuidae)[1][2] o la subfamília dels cacatuins (Cacatuinae), dins l'ordre dels psitaciformes (Psittaciformes).

Morfologia[modifica]

Les cacatues són psitaciformes de mitjans a grans, que poden mesurar 30 - 68 cm, sent Nymphicus hollandicus l'espècie més petita. Són ocells de bec massiu amb una cua més o menys llarga i una llengua musculosa. Tots presenten una cresta erèctil en la part anterior del cap que utilitzen en la comunicació. Aquesta cresta varia de formes, colors i grandària. Comparteixen nombroses característiques amb les altres espècies de l'ordre, com els dits zigodàctils i la forma del bec. Altres, però, són úniques, com la presència de la cresta erèctil, la presència de vesícula biliar i l'absència de determinats pigments al plomatge que els impedeix tenir plomes verdes o blaves.

Hàbitat i distribució[modifica]

  • Viuen a medis variats, des del bosc humit fins zones àrides de matolls.
  • Aquest tàxon té una distribució molt més restringida que els Psitàcids, ja que són originaris d'Austràlia i les illes veïnes. Onze espècies són endèmiques d'Austràlia, set ocupen Indonèsia, Nova Guinea i altres illes del Pacífic meridional. Tres espècies viuen tant a Austràlia com a Nova Guinea.

Comportament[modifica]

La major part de les espècies de cacatues viuen en esbarts. Aquesta característica és aprofitada per a la cria en captiveri.

Taxonomia[modifica]

La classificació de Sibley-Ahlquist, basada en anàlisis genètiques, va mostrar que la radiació evolutiva que va portar fins a l'aparició del grup no era tan antiga com s'havia suposat, i per això aquest autor les va considerar una subfamília dins dels psitàcids.

A la major part de les classificacions però, les cacatues són considerades una família, seguint els treballs de David et Toft (1999)[3] i White et al. (2011).[4] Segons la Classificació del Congrés Ornitològic Internacional (versió 13.2, 2023) aquesta família conté 7 gèneres amb 21 espècies.[1] El mateix criteri consideren el el Handook of the Birds of the World i la BirdLife International Checklist of the birds of the world.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Parrots, cockatoos» (en anglès). IOC World Bird List Version 13.2. International Ornithologists' Union, juliol 2023. [Consulta: 27 desembre 2023].
  2. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 358-359. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  3. David M. Brown i Catherine A. Toft. Molecular Systematics and Biogeography of the Cockatoos (Psittaciformes: Cacatuidae). 1999. The Auk. Vol. 116, No. 1, pp. 141-157
  4. NE White, MJ Phillips, MT Gilbert, A Alfaro-Núñez, E Willerslev, PR Mawson, PB Spencer, M Bunce. The evolutionary history of cockatoos (Aves: Psittaciformes: Cacatuidae).2011. PubMed. 59(3): 615-22
  5. I. Rowley (2018). Cockatoos (Cacatuidae).J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D.A. Christie, i E. de Juana. Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cacatues