Cadus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticCadus

Modifica el valor a Wikidata
Tipusforma de gerro Modifica el valor a Wikidata
Origenantiga Grècia Modifica el valor a Wikidata

Cadus o Cados (grec antic: κάδος) era el nom d'un gran recipient fet normalment de terrissa[a] que s'utilitzava principalment per guardar i transportar el vi, igual que l'àmfora, però especialment per portar-lo en naus a través del mar. La seva forma s'assemblava més aviat a una hídria, una gerra per portar aigua.

També servia per transportar altres productes, com ara mel, figues, fesols i peix salat, segons diuen Plini el Vell i Marc Valeri Marcial. De vegades s'usava per cultivar plantes. Segons Juli Pòl·lux, en els primers temps, l'àmfora s'anomenava cadus a l'Àtica. La seva part inferior era oval, i no punxeguda, a diferència de les àmfores, que eren punxegudes. Pel seu transport s'acostumava a tancar amb una tapa o amb suro.

També s'anomenava cadus al cubell que servia per treure aigua del pou. I era també el nom d'una espècie d'urna on es dipositava el vot en els judicis però en general per aquesta funció es feia servir el diminutiu del mot, καδίσκος ('barrilet'), diu Aristòfanes.[1]

Notes[modifica]

  1. Els jonis utilitzaven la paraula κάδος per designar qualsevol gerra de terrissa, segons diu Clitarc

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Cadus». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 12 febrer 2023].