Calcio fiorentino

Infotaula d'esportCalcio fiorentino
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Tipusfutbol Modifica el valor a Wikidata
Il·lustració d'un partit de Calcio Fiorentino el 1688
Quadre d'un partit de calcio a la Piazza Santa Maria Novella de Florència. Pintat per Jan Van der Straet

El calcio florentí és una forma primitiva del futbol, originària del segle XVI a Itàlia. La Piazza Santa Croce de Florència és el bressol d'aquest esport, que va començar coneixent-se com Gioco del calcio Fiorentino ("joc de puntada florentí") o simplement calcio ("puntada").

Història[modifica]

Les regles oficials del calcio van ser publicades per primera vegada el 1580[1] pel comte florentí Giovanni de 'Bardi,[2] i es diferenciava de la futbol de carnaval per ser més organitzat i menys violent. Com el harpastum de l'Antiga Roma, es jugava amb dos equips de 27 jugadors, usant ambdós peus i mans. Dels 27 jugadors 5 són porters, i l'objectiu del joc era sumar més punts que l'equip rival. Per això, es col·locava un forat a cada costat del camp de joc, i s'havia d'introduir la pilota en aquests forats, amb la qual cosa s'obtenien 2 punts, però si es fallava el tir, se sumava mig punt a l'equip rival. El camp de joc era de dimensions similars a un camp de futbol actual, però cobert per sorra. Cada trobada durava 50 minuts, era controlat per vuit àrbitres: un àrbitre principal, sis jutges de línia i un mestre de camp, i el guanyador era l'equip amb més punts o 'cacce' obtenia.

Al principi, el calcio era només per als aristòcrates rics,[3] que jugaven cada nit entre l'epifania i la quaresma. En el Vaticà, fins i tot els papes, com Climent VII, Lleó XI i Urbà VIII van ser coneguts per jugar-hi.

L'esport no va ser jugat al voltant de dos segles, però va reviure al segle vint, quan es van organitzar jocs el 1930[3] durant el govern de Benito Mussolini. Actualment es segueixen disputant tornejos.[4] Actualment, es juguen tres partits cada any a la Piazza Santa Croce, durant la tercera setmana de juny. La versió moderna permet tàctiques com cops de cap, cops de puny, cops de colze i l'estrangulació, però prohibeix cops baixos o des del darrere i puntades de peu al cap.[3]

Si bé el calcio florentí no es va desenvolupar en les Illes Britàniques, una de les variants del futbol de carnaval es va veure influït pel calcio en l'any 1561.[5] El calcio florentí és un dels pocs codis externs a les Illes Britàniques que va tenir incidència en la creació dels codis actuals.

Equips[modifica]

Partit entre els Azzurri (blaus) i els Rossi (vermells)

A Florència es disputava un torneig compost per quatre equips que representaven a quatre zones de Florència, i cada equip tenia un color distintiu:

  • Santa Croce/Azzurri (blaus)
  • Santa Maria Novella/Rossi (vermells)
  • Sant Spirito/Bianchi (blancs)
  • San Giovanni/Verdi (verds)

El públic animava els equips amb cants i banderes amb els colors del seu equip, actituds similars a les que es veuen en el futbol actual.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Halpern, J. Balls and Blood, Sports Illustrated. Volum 109, Núm 4: 4 d'agost de 2008, pàg. 42.
  2. Bardi, Cosimo. Discorso sopra il giuoco del calcio Fiorentino del Pur Accademico Alterato. A Florència: nella Stamperia de 'Giunti, 1580
  3. 3,0 3,1 3,2 Halpern, J. Ibid, p. 42.
  4. Brutal historic Florentine soccer (thing)
  5. «Calcio i història del futbol». Arxivat de l'original el 2012-10-23. [Consulta: 22 desembre 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calcio fiorentino

Bibliografia[modifica]