Calcisòl

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Calcisols)
Distribució mundial dels calcisòls

Un calcisòl o calcisol en la classificació dels sòls de la Base de Referència Mundial pels Recursos del Sòl[1][2] és un sòl amb una acumulació secundària substancial de calç. Els calcisòls són comuns en ambients calcaris àrids i semiàrids. Anteriorment els calcisòls rebien internacionalment el nom de Desert soils i de Takyrs.

Els calcisòls es desenvolupen principalment en materials meteoritats al·luvials, col·luvial i eoli rics en bases químiques. Es troben des del nivell del mar als turons. La vegetació natural és poc densa i dominada per arbres i arbust xeròfits i/o herbacis efímers.

La sequedat i de vegades la pedregositat i/o la presència d'horitzons del perfil del sòl petrocàlcics limita la possibilitat d'aprofitament agrícola. Si es reguen i drenen bé (per evitar la salinització) i es fertilitzen, els calcisòls poden ser molt productius per una gran varietat de conreus. Les zones aturonades amb calcisòls es fan servir per pasturar extensivament ramats de bovins, ovelles i cabres.

Molts calcisòls es donen junt amb sòls solontxacs els quals són en realitat calcisòls afectats per les sals i/o altres tipus de sòls amb acumulació secundària de calç. La superfície mundial ocupada per calcisòls és d'uns 10 milions de km², gairebé tots en zones àrides i semiàrides dels tròpics i subtròpics dels dos hemisferis.

Referències[modifica]

  1. IUSS Working Group WRB. «World Reference Base for Soil Resources, 4th edition». IUSS, Vienna, 2022.
  2. IUSS Working Group WRB. «Base referencial mundial del recurso suelo 2014, Actualización 2015». Informes sobre recursos mundiales de suelos 106, FAO, Roma, 2015.

Vegeu també[modifica]