Original Odhner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Calculadora de pinyó ajustable)
Original Ohdner

Les calculadores de pinyó ajustable ( Pinwheel calculators i per similitud també anomenades aritmòmetres) van ser inventades independentment per Frank Stephen Baldwin als Estats Units (1872) i Wilgott Théophile Odhner a Rússia (1874). Eren de mida més reduïda i de menor cost que les altres calculadores mecàniques existents en aquell moment, i permetien realitzar fàcilment les quatre operacions bàsiques (sumar, restar, multiplicar i dividir).[1]

Història[modifica]

Esbós de pinyó ajustable

A Rússia, els aritmòmetres d'Odhner van ser fabricats en massa per primera vegada el 1886 per WT Odhner, Maschinenfabrik & Metallgiesserei i posteriorment en 1891 per la fàbrica Odhner-Gill (фабрика Однера-Гиля) en Sant Petersburg. Les calculadores de dents ajustables van ser més populars a Europa (particularment a Alemanya) que als Estats Units.

El 1924, Felix Edmundovich Dzerzhinsky, el cap de les Txeques russes, va llençar la fabricació d'aritmòmetres d'Odhner. Posteriorment van ser nomenats aritmòmetre Feliks , i coneguts popularment amb el nom de "ferro Feliks" es van emprar a la Unió Soviètica fins ben entrada la dècada dels 70.

Per fer operacions amb aquest tipus de màquines es fan girar les palanques o botons corresponents fins a seleccionar el nombre desitjat. La suma, resta, multiplicació i divisió es duen a terme mitjançant uns tambors giratoris.

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

  1. Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana ...: Apéndice .... Espasa-Calpe, 1933 [Consulta: 26 desembre 2011]. 

Galeria[modifica]