Caldera (artefacte)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Calderes de gasoil

Una caldera és un recipient, o un conjunt de tubs, utilitzat per escalfar aigua o un altre fluid.[1] Per tal d'escalfar el líquid es poden utilitzar diversos combustibles com gasoil, carbó, biomassa, etc.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

La caldera és una màquina o aparell està dissenyat per generar vapor saturat, generat mitjançant un procés de transferència de calor a pressió constant, en el qual el fluid, originalment en estat líquid, s'escalfa i canvia d'estat.

Són així un cas particular d'intercanviador de calor en el qual la temperatura s'eleva fins a assolir el canvi de fase. A més a més són recipients a pressió, motiu pel qual estan construïdes en acer laminat de la mateixa manera que el recipients contenidors de gas.

Dibuix de diversos tipus de caldera disponibles a finals del segle XIX.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

A causa de les àmplies aplicacions que té el vapor, principalment d'aigua, les calderes són molt utilitzades en la indústria per generar-lo per aplicacions tals com:

Normalment es confon el concepte de caldera i el de generador de vapor, però el segon genera vapor sobreescalfat.

Tipus[modifica | modifica el codi]

  • Aquotubulars: són aquelles calderes en les que el fluid de treball es desplaça a través de tubs durant el seu escalfament. Són les més utilitzades en les centrals termoelèctriques, ja que permeten altes pressions a l'eixida, i gran capacitat de generació.
  • Pirotubulars: en aquest tipus el fluid en estat líquid es troba en un recipient, i és travessat per tubs pels quals circulen gasos a alta temperatura producte d'un procés de combustió.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionari de l'empresa elèctrica. Barcelona: La Llar del Llibre, 1991. ISBN 84-7279-447-4 [Consulta: 16 gener 2014]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caldera (artefacte)