Caliciviridae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Calicivírid)
Infotaula d'ésser viuCaliciviridae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
GenomaGrup IV ((+)ssRNA)
Taxonomia
RegneOrthornavirae
FílumPisuviricota
ClassePisoniviricetes
OrdrePicornavirales
FamíliaCaliciviridae Modifica el valor a Wikidata
Gèneres

Caliciviridae és una família de virus, membres de la calsse IV de la Classificació de Baltimore. Pertanyen al grup de virus d'ARN monocatenaris +. El nom deriva del llatí calyx que vol dir copa.

Els calicivirus s'han trobat en nombrosos organismes com els humans, bovins, porcins, ocells, rèptils, dofins i amfibis. Els calicivirus tenen una construcció simple i no tenen embolcall viral. La càpside és hexagonal/esfèrica amb simetria icosaèdrica amb un diàmetre de 35-39 nm.[1]

No creixen en cultius de laboratori i no es disposa d'un model animal però gràcies a les modernes tècniques genòmiques s'han pogut estudiar més.[1] S'ha seqüenciat el genoma d'aquests virus.

Gèneres[modifica]

Austràlia i Nova Zelanda, tractant de controlar la seva població de conills, de manera intencionada han estès els calcivirus.

Malalties humanes[modifica]

Les infeccions provoquen una gastroenteritis aguda (amb vòmits i diarrea). En general no requereixen hospitalització excepte en pacients immunodeprimits per a rehidratar-los.

Malalties en altres animals[modifica]

En gats el Feline calicivirus (FCV) és un important patogen. Sapovirus, Norovirus i Vesivirus s'han detectat en porcins. En ratolins es va descobrir el 2003 (MNV-1). L'hemorràgia vírica dels conills (RHDV) és molt important.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Hansman, GS (editor). Caliciviruses: Molecular and Cellular Virology. Caister Academic Press, 2010. ISBN 978-1-904455-63-9. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Caliciviridae