Calitja

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Calina a l'est de Caracas produïda pels incendis a la Serralada de la Costa, el 26 de març de 2010

La calitja o calima[1] és un fenomen meteorològic consistent en la presència a l'atmosfera terrestre de partícules molt petites de pols, cendres, argila o sorra en suspensió, produint una lleu opacitat de l'aire. El seu origen està en les partícules de vapor d'aigua amb partícules de sals procedents de les aigües marines[2] i, en molts casos, pel fum i cendres dels incendis, com es veu en la imatge presa a l'Est de Caracas a finals de març del 2010. També pot ser degut a les tempestes de sorra, fenomen freqüent en els països de la Mediterrània i en les Illes Canàries i altres zones. En el cas d'aquestes tempestes, les partícules tenen unes dimensions molt heterogènies, precipitant les de més pes no gaire lluny i continuant les més fines a grans distàncies transportades pel vent xaloc a les Illes Canàries. Com a efecte immediat i en funció de la seva densitat, produeix una disminució en major o menor mesura de la visibilitat i l'aparició de molèsties en ulls, nas i gola. Si és persistent o abundant, al cap d'uns dies solen aparèixer altres símptomes com broncoespasmes, crisi respiratòries i asma. La seva desaparició està condicionada pels canvis en la pressió atmosfèrica, que pot donar origen al vent o la pluja.

La calitja estén un vel uniforme sobre el paisatge i n'entela la coloració. Vist sobre un fons fosc, aquest vel té un to blavós ("els horitzons blaus"), però sobre un fons clar (p. ex., núvols a l'horitzó, muntanyes nevades, el Sol) la seva tonalitat és d'un groc brut o roig-groguenc; això la diferencia de la boirina, que és grisenca, encara que la intensitat de les dues pot ésser la mateixa.


Muntanya Lentiscal amb el cel clar
Calima sobre Monte Lentiscal
Fotografies preses en el mateix lloc (barri de Les Meleguinas de Santa Brígida, Gran Canària, Espanya)
a la mateixa hora i amb 5 dies de diferència (gener de 2005).

Comparació entre la calima i altres fenòmens meteorològics similars[modifica | modifica el codi]

Tot i que no poden establir uns valors perfectament diferenciats entre si pel que fa a l'escala de fenòmens atmosfèrics relatius a la contaminació de l'aire, la taula següent ens ofereix una informació aproximada i convencional que sol prendre en els registres atmosfèrics a fins d'establir diferents tipus de pronòstics meteorològics.

Diferències entre aerosols de pols i d'aigua
Meteor Visibilitat Humitat Aerosol
Boira <1 km 90-100 % Aigua o gel
Boirina 1 a 10 km 80-90 % Aigua o gel
Pluja <3 km 100 % Aigua o gel
Plugim <1 km 100 % Aigua o gel
Calitja >2 km < 80 % Partícules sòlides
Broma <2 km < 80% Partícules sòlides

Símbol meteorològic[modifica | modifica el codi]

Símbol Nombre English description Descripció en català Deutsche Beschreibung
Calima
05 Haze Calima Trockener Dunst

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «calima». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. Guillermo Zuloaga: El vent salante. Caracas: Creole Petroleum Corporation, Revista El Fanal , 28 (218), pp. 29-33, 1966, il·lustrat

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]