Camamilla americana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCamamilla americana
Tagetes minuta Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deOli de camamilla americana Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereTagetes
EspècieTagetes minuta Modifica el valor a Wikidata
L., 1753[1]
Nomenclatura
Sinònims

La camamilla americana[2] (Tagetes minuta) és una espècie d'herbàcia i anual dins la família de les asteràcies. És nativa del Perú i la Yunga i altres valls altes de Bolívia. Al Perú rep el nom quítxua de «huacatay».

Etimologia[modifica]

  • Tagetes: mot llatí el qual probablement esdevé del nom del déu etrusc Tages, senyor de l'inframon i net de Júpiter.[3]
  • minuta: mot llatí que significa menut, insignificant.[4]

Descripció[modifica]

Herba glabra, erecta i aromàtica que pot assolir els 2 m d'alçada. Les fulles són majoritàriament oposades, pinnades i de 10 cm de longitud. Els folíols són de 3 a 9, estrets i el·líptics-lanceolats, de 2 a 8 cm de longitud, finament dentats i puntejats amb glàndules d'oli essencial. La inflorescència està composta per capítols subsèssils, estrets i agrupats en corimbes terminals densos. Cada capítol té de 4 a 8 flors. Dos o tres d'estes són ligulades i d'un groc pàl·lid. L'involucre és cilíndric i tubular, amb glàndules allargades disposades en fileres, contenint aquenis estrets, molt adherents, pubescents, negrosos, amb escates lineals, apicals i desiguals.[5] La floració es dona durant l'estiu i la tardor.

Usos[modifica]

A la gastronomia peruana es fa servir com condiment en la preparació dels ajís com salsicucho (un guisat) i altres plats. És un ingredient indispensable per preparar ocopa,[6] una salsa a base de coralet, ceba, alls i cacauet típica de la regió d'Arequipa. A més junt amb el chincho és una de les herbes aromàtiques indispensables per fer la pachamanca[7] i un ingredient pel pollastre a la brasa.

Tagetes minuta també es fa servir com a plaguicida (nematicida) en decocció i com a repel·lent de nematode sembrat entre les hortalisses en agricultura orgànica. Se li atribueixen algunes propietats medicinals com la de digestiu, carminatiu i antiavortiu. La decocció de flors i fulles fresques s'empra per alleujar els refredats i bronquitis, mentre que la infusió de les fulles ajuda amb els dolors gàstrics. De les seues fulles s'extrau un oli essencial utilitzat en perfumeria.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Tagetes minuta L.» (en anglès). GBIF. [Consulta: 31 gener 2020].
  2. Gran Enciclopèdia Catalana. Volum 6. Reimpressió d'octubre de 1992. Barcelona: Gran Enciclopèdia Catalana, 1992, p. 65. ISBN 84-85194-90-X. 
  3. «Tagetes erecta» (en anglès). National Parks Board. [Consulta: 31 gener 2021].
  4. «Dictionary of Botanical Epithets» (en anglès). Dictionary of Botanical Epithets. [Consulta: 31 gener 2021].
  5. «Tagetes minuta | Sistema Nacional de Vigilancia y Monitoreo de plagas». [Consulta: 18 desembre 2020].
  6. Una Fiesta del Sabor, S. 268
  7. Una Fiesta del Sabor, S. 314.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camamilla americana
  • Guardia, Sara Beatriz: Una Fiesta del Sabor. El Perú y sus comidas.. Edición Bonus, Lima 2002, ISBN 9972-9603-0-7.