Camelina sativa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCamelina sativa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deoli de camelina Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
TribuCamelineae
GènereCamelina
EspècieCamelina sativa Modifica el valor a Wikidata
Crantz, 1762
Nomenclatura
BasiònimMyagrum sativum Modifica el valor a Wikidata

La Camelina sativa, o simplement camelina és una planta de la família de la col (Brassicaceae). És originària del nord d'Europa i l'Àsia central i també es troba silvestre als Països Catalans. Probablement s'ha anat dispersant com una mala herba en el conreu del lli.

Cultiu i usos[modifica]

Com que la planta té unes llavors amb un alt contingut en oli, que és comestible, antigament (hi ha evidències del seu conreu des de fa com a mínim 3.000 anys[1]) es feia servir com a combustible en les llànties per a la il·luminació i com a aliment pels animals. Actualment es proposa el conreu d'aquesta planta com a cultiu energètic (biodiesel)i especialment com a combustible pels avions. Per raons econòmiques aquest conreu es fa aprofitant el període del guaret en els cultius de cereals. La Camelina es conrea, per exemple, als Estats Units i el Canadà, necessita poca aigua o nitrogen per a prosperar i pot créixer en terres marginals i no competeix amb els conreus alimentaris. Es pot fer dins una rotació de conreus amb els cereals com el blat i així el sòl elimina toxines, ja que la Camelina pertany a una família botànica diferent (amb una activitat sobre el sòl diferenciada) de la del cereals[2]

L'oli té alt contingut, més del 45%, en omega-3 i antioxidants.

Com a espècie invasora[modifica]

La subespècie C. sativa subsp. linicola es considera una mala herba dels camps de lli. De fet les llavors de camelina s'han anat adaptant elles mateixes al llarg de centenars d'anys a la mida de les llavors del lli perquè no puguin ser separades mitjançant el garbellat, això és un cas de mimetisme vavilovià.

Notes[modifica]

  1. Daniel Zohary and Maria Hopf, Domestication of plants in the Old World, third edition (Oxford: University Press, 2000), pp. 138f
  2. «Biofuel Could Lighten Jet Fuel's Carbon Footprint Over 80 Percent». Arxivat de l'original el 2011-05-03. [Consulta: 25 desembre 2017].

Referències[modifica]

  • Food in the ancient world from A to Z. Routledge, 2003. ISBN 0415232597. 
  • Jones, G.; Valamoti, S.M. «Lallemantia, an imported or introduced oil plant in Bronze Age northern Greece». Vegetation History and Archaeobotany, 14, 4, 2005, p. 571–577. DOI: 10.1007/s00334-005-0004-z.
  • Plants and Diet in Greece from Neolithic to Classic Periods: the archaeobotanical remains. Archaeopress, 2006. ISBN 1841719498. 
  • D.H. Putnam, J.T. Budin, L.A. Field, and W.M. Breene (1993) Camelina: A Promising Low-Input Oilseed. p. 314-322. In: J. Janick and J.E. Simon (editors), New crops. Wiley, New York.
  • Seeding the way to better biofuels, 21 novembre 2007. 

Enllaços externs[modifica]