Camp a través

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cursa de camp a través.
Calaixos de sortida per països en un Campionat del Món (Belfast 99).
Comptavoltes i recta de meta Campionat del Món Belfast 99.
Detall de recorregut amb camí per a jutges i premsa (TV).

La cursa camp a través és una modalitat d'atletisme també coneguda per la forma anglesa cross-country o per les més reduïda de cross . Consisteix principalment a recórrer distàncies camp a través, és a dir, en circuits naturals no-urbans. Va estar dins del programa olímpic d'atletisme durant tres Jocs Olímpics, a Anvers 1920, Estocolm 1912 i París 1924, i es va competir en dues modalitats: individual i per equips. Actualment la màxima competició és el Campionat Mundial de Camp a Través que se celebra anualment amb seu itinerant designada per la IAAF.

Història[modifica | modifica el codi]

Neix com a esport organitzat en Anglaterra al segle XIX. Es competeix tant a nivell individual com en equips.

La competició on es pot apreciar tot l'esplendor i dificultat és des de 1903 fins a 1972 el Cross de les Nacions, i des de 1973 fins a l'actualitat el Campionat Mundial de Camp a Través. Aquest campionat és un dels més prestigiosos que pot guanyar un fondista donada la dificultat que comporta guanyar-lo. Sí ens atenem a la quantitat i qualitat d'atletes que hi participen, es pot dir que és més difícil ser campió del món de cros que campió olímpic. En un campionat del món de camp a través poden disputar amb possibilitats de victòries des atletes de 800 m llisos fins fondistes i maratonians.

El mes de novembre se celebra el Cross de Calldetenes, el més antic que es disputa a Catalunya,[1] i que inaugura la temporada.

Circuit[modifica | modifica el codi]

El circuit estarà en una zona oberta o boscosa, coberta, si és possible, d'herba, amb obstacles naturals que ajudin a dissenyar un trajecte interessant. La zona haurà d'albergar també les instal·lacions necessàries. El recorregut generalment constarà un circuit entre 1750 i 2000 m de longitud, però al que se li pot afegir una volta petita, que es correrà al principi, per adequar-lo a les distàncies recomanades. S'han de fer servir obstacles naturals, evitant els que excedeixin per la seva dificultat l'objectiu de la competició o també afegir obstacles artificials, procurant que simulin naturals. En carreres amb gran nombre de participants es procurarà que en els 1500 m primers no hagi estrenyiments o impediments que puguin destorbar als Atletes. S'evitarà l'encreuament de carreteres, i quan no sigui possible, es recobriran aquests trams amb herba, terra o estores apropiades. A part de la recta de sortida i arribada, no haurà d'haver altres rectes llargues.

El recorregut estarà marcat amb cinta a banda i banda, i les zones crucials, com a sortida i meta, estaran degudament tancades i protegides. Al públic només se li permetrà creuar el circuit per punts especialment dissenyats i en la primera part de la prova. En competicions d'alt nivell es disposarà un passadís tancat d'un metre d'ample que segueixi el recorregut, per a ús de Jutges i mitjans d'informació. L'amplada del recorregut serà de 5 m, excepte en les zones de sortida i meta, que haurà de ser prou ample en funció dels participants. Si un Atleta abandona el recorregut, reduint la distància a recórrer serà desqualificat.

Cursa[modifica | modifica el codi]

La sortida es dona amb el tret d'una pistola i les veus habituals. En curses internacionals es donaran tres avisos, cinc minuts, tres i un, abans de donar la sortida. Hi ha llocs de sortida, i els membres d'un mateix equip es col·loquen un rere l'altre. En curses d'alt nivell se solen disposar calaixos de sortida els llocs se sortegen. Hi ha aigua i avituallaments a la sortida i arribada, i es pot disposar un lloc d'esponges i beguda cada volta si el clima ho aconsella.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]

  1. «51è Cros de Calldetenes». Nació Digital, 6/11/2005. [Consulta: 25 abril 2011].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Camp a través