Camp mòrfic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En el marc teòric de l'evolució biològica, la hipòtesi dels camps mòrfics és el nom donat per Rupert Sheldrake a un camp hipotètic que explicaria l'evolució simultània de la mateixa funció adaptativa en poblacions biològiques no contigües.

Fonamentació[modifica | modifica el codi]

Segons Sheldrake:

« Morfo ve de la paraula grega "morphe", que significa forma. Els camps mòrfics són camps de forma; camps, patrons o estructures d'ordre. Aquests camps organitzen no només els camps d'organismes vius sinó també de cristalls i molècules. Cada tipus de molècula, cada proteïna per exemple, te el seu propi camp mòrfic -un camp d'hemoglobina, un camp d'insulina, etc. De la mateixa manera, cada tipus de cristall, cada tipus d'organisme, cada tipus d'instint o patró de comportament te el seu camp mòrfic. Aquests camps són els que ordenen la naturalesa. Hi ha molts tipus de camps perquè hi ha molts tipus de coses i patrons a la naturalesa..." »
— Rupert Sheldrake

La comunitat científica es mostra molt crítica amb la hipòtesi de Sheldrake, que no és acceptada com una teoria científica al ser fàcilment falsificable amb la prova epistemològica de l'analogia (fonamentar una teoria amb fonament d'una altra a través de la semàntica; per exemple: demostrar que l'amor és energia, perque igual que el magnetisme, no es veuen, però es pot demostrar pels seus efectes).

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Una nueva ciencia de la vida. La hipótesis de la causación formativa - Sheldrake, Rupert - 1990/2007 - Traductor Marge-Xavier Martí Coronado. Tercera edición. Barcelona: Editorial Kairós - ISBN 978-84-7245-207-7
  • La presencia del pasado. Resonancia mórfica y hábitos de la Naturaleza - 1990 - Traductor Marge-Xavier Martí Coronado. Segunda edición. Barcelona: Editorial Kairós - ISBN 978-84-7245-223-7

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]