Cançoner de Baena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreCançoner de Baena

Foli 1. Foto en blanc i negre.
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Publicaciósegle XV Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerepoesia lírica Modifica el valor a Wikidata

El Cançoner de Baena (en castellà Cancionero de Baena) és el primer cançoner castellà conegut. El seu [1] títol complet és Cancionero de poetas antiguos que fizo é ordenó e compuso é acopiló el judino Johan Alfon de Baena. Va ser recollit per Juan Alfonso de Baena cap a 1445 (altres fonts assenyalen entre 1426 i 1430) per oferir-lo com a regal a Joan II de Castella, molt amant d'aquest tipus de literatura i poeta cançoner ell mateix i el seu valido, el conestable Álvaro de Luna y Jarana. Per això és conegut com a Cancionero de Baena. És una producció més aviat culta i cortesana.

El manuscrit original va estar a la biblioteca d'Isabel la Catòlica, d'on va passar a la d'El Escorial. Posteriorment es va treure per efectuar estudis sobre ella, i els hereus de l'estudiós José Antonio Conde la van vendre. Va ser adquirida per la Biblioteca Nacional de França.

L'obra va ser publicada per primera vegada a Madrid el 1851 per Pedro José Pidal.


Al cançoner hi ha unes 576 composicions. Agrupa 56 poetes coneguts de finals del segle XIV i principis del xv, i a una desena desconeguts. En les seves obres s'hi distingeixen dues escoles:

  • L'al·legòrico-dantesca. Són més moderns. La influència és italiana. Componen en castellà. Solen uses versos d'art major (dodecasíl·labs). Entre ells està l'obra de Francisco Imperial.

Cada poeta té una petita presentació. El seu pròleg lloa el valor de la paraula i de l'art de la poesia. N'hi ha una edició moderna de Joaquín Gonzalez Cuenca i Brian Dutton (Madrid, Visor Llibres, 1993).

Bibliografia[modifica]

  • García López, J., Literatura española.
  • Sáinz de Robles, F.C., "Introducción" a Antología. Poetas del siglo XV, SAPE, Madrid, 1986. ISBN 84-7461-694-8

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cançoner de Baena