Cancionero de Baena

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Baena».
Cancionero de Baena
Foli 1.
Foto en blanc i negre.
Foli 1.
Foto en color.

El Cancionero de Baena és el primer cançoner castellà conegut. El seu títol complet és Cancionero de poetas antiguos que fizo é ordenó e compuso é acopiló el judino Johan Alfon de Baena. Va ser recollit per Juan Alfonso de Baena cap a 1445 (altres fonts assenyalen entre 1426 i 1430) per oferir-li-ho com a regal a Joan II de Castella, molt amant d'aquest tipus de literatura i poeta cançoner ell mateix i el seu valgut, el conestable Álvaro de Luna. Per això és conegut com a Cancionero de Baena. És una producció més aviat culta i cortesana. El manuscrit original va estar a la biblioteca d'Isabel la Catòlica, d'on va passar a la d'El Escorial. Posteriorment es va treure per efectuar estudis sobre ella, i els hereus de l'estudiós José Antonio Conde la van vendre. Va ser adquirida per la Biblioteca Nacional de França.

L'obra es va publicar per primera vegada en Madrid en 1851 per Pedro José Pidal.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Poemes de Gómez Pérez Patiño.
Poemes d'Alfonso Álvarez.
Presentació de Francisco Imperial.

Són unes 576 composicions. Agrupa a 56 poetas coneguts de finalitats del segle XIV i principis del XV, i a una desena desconeguts. En les seves obres s'aprecien dues escoles:

  • L'alegòrico-dantesca. Són més moderns. La influència és italiana. Componen en castellà. Solen uses versos d'art major (dodecasíl·labs). Entre ells està l'obra de Francisco Imperial.

Cada poeta té una petita presentació. El seu pròleg lloa el valor de la paraula i de l'art de la poesia. Existeix una edició moderna de Joaquín Gonzalez Cuenca i Brian Dutton (Madrid, Visor Llibres, 1993).

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • García López, J., Literatura española.
  • Sáinz de Robles, F.C., "Introducción" a Antología. Poetas del siglo XV, SAPE, Madrid, 1986. ISBN 84-7461-694-8

Galeria[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cancionero de Baena Modifica l'enllaç a Wikidata