Caquèxia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaCaquèxia
Tipusemaciació, problema de salut, símptoma o signe de nutrició, metabolisme i desenvolupament i condició fisiològica Modifica el valor a Wikidata
Especialitatoncologia, psiquiatria i medicina interna Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
 Medicació
Classificació
CIM-11MG20 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10R64 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9799.4 Modifica el valor a Wikidata
CIAPT08 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Patient UKcachexia Modifica el valor a Wikidata
MeSHD002100 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0006625 Modifica el valor a Wikidata

La caquèxia (gr.: kachexía: mal estat) és un estat d'extrema desnutrició, atròfia muscular (amb fatiga, i debilitat) i anorèxia en persones que no estan tractant activament de perdre pes. Pot ser un símptoma d'algunes patologies; quan un pacient presenta caquèxia, els metges generalment consideren la possibilitat de càncer,[1] algunes malalties infeccioses com tuberculosi i sida i alguns trastorns autoimmunitaris. La caquèxia afebleix físicament als pacients fins a un estat d'immobilitat causada per l'anorèxia, astènia i anèmia, i normalment la resposta als tractaments comuns és pobre.

Desenvolupament de la malaltia[modifica]

La caquèxia es veu sovint en pacients amb càncer en estat terminal. També predomina en pacients amb sida abans de l'arribada de la "triple teràpia"; ara és molt menys freqüent en aquells països on aquest tractament està disponible. En aquells pacients amb insuficiència cardíaca també hi ha una síndrome de caquèxia. També influeix en la mortalitat de pacients que tenen qualsevol de les malalties del rang de "malaltia pulmonar obstructiva crònica", particularment en emfisemes.

En cadascun d'aquests casos hi ha un deteriorament de tot el cos, que afecta especialment al múscul esquelètic resultant en atròfia muscular i indueix a una pèrdua de resposta immunitària. Així mateix, afebleix al múscul estriat en general, afectant també el múscul cardíac.

Mecanisme[modifica]

El mecanisme exacte pel qual aquestes malalties causen caquèxia encara no s'entén bé, però probablement hi ha un paper per les citocines inflamatòries com el factor de necrosi tumoral alfa (TNF-α) -a la qual també es denomina en alguns llocs "caquexina" per aquest motiu-, interferó gamma (IFN-γ) i interleucina-6 (IL-6), així com el factor d'inducció a la proteòlisi secretat pels tumors.

Altres síndromes de malnutrició relacionats són el kwashiorkor i el marasme, encara que aquests no sempre tenen una malaltia causant; generalment són símptomes de malnutrició severa.

Aquells que sofreixen el trastorn alimentari d'anorèxia nerviosa semblen tenir alts nivells de grelina en plasma. També hi ha nivells alts en pacients amb caquèxia induïda per càncer.

Referències[modifica]

  1. «Se busca resolver el enigma de la caquexia en el cáncer» (en castellà). [Consulta: 8 juliol 2018].