Caracaràs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Caracarini)
Infotaula d'ésser viuCaracaràs
Caracarinae Modifica el valor a Wikidata

Caracara plancus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreFalconiformes
FamíliaFalconidae
SubfamíliaCaracarinae Modifica el valor a Wikidata
Bonaparte, 1839

Els caracarins (Caracarinae) o poliborins (Polyborinae) són un grup d'ocells rapinyaires de la família dels falcònids (Falconidae), tradicionalment considerats una subfamília, però que recentment s'han proposat com membres dels falconins, sovint formant la tribu Caracarini.

Dins aquesta subfamília (o tribu) s'inclouen els diferents gèneres de caracaràs, juntament amb el gènere Spiziapteryx, que era classificat més prop dels falcons típics.

Els caracaràs són uns falcònids grans, de potes llargues i aspecte molt diferent als falcons. Viuen en boscos, sabanes i terreny obert, amb variada alimentació, que inclou els insectes i la carronya. No tenen un vol ràpid però corren veloçment per terra. A diferència d'altres falcònids construeixen el seu niu.

Taxonomia[modifica]

Considerats tradicionalment una de les dues subfamílies dels falcònids, els estudis genètics de principis del segle xxi, els han apropat als falcons típics, fins al punt de ser sovint inclosos a la subfamília dels falconins[1] dins una tribu pròpia.[2] Els 6 gèneres que formen el clade, són classificats en 11 espècies pel Congrés Ornitològic Internacional (versió 12.2, 2022):[3]

El Handbook of the Birds of the World Alive (2017) inclou el Caracarà chimango (Milvago chimango) al gènere Phalcoboenus, pel qual aquest gènere comptaria 5 espècies, mentre que el Caracarà capgroc (Milvago chimachima) es quedaria com única espècie del gènere Mivalgo.[4]

Referències[modifica]

  1. A classification of the bird species of South America. South American Classification Committee Rev. 26/01/2012 (anglès)
  2. Els falcònids a John Boyd's Page Rev. 26/01/2012 (anglès)
  3. «Seriemas, falcons». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022.
  4. del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 353. ISBN 978-84-16728-37-4.