Cardellet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCardellet
Scolymus hispanicus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
GènereScolymus
EspècieScolymus hispanicus Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El cardellet, cardet, cardelina o card de moro (Scolymus hispanicus) és una planta amb flor de la família de les asteràcies. És un tipus de card menut amb flors grogues molt vistents. Floreix al juny i juliol. El cardellet és present a tot el sud-oest d'Europa, a la conca del Danubi i a la zona mediterrània. Creix a camps abandonats i també a llocs àrids i semiàrids, com erms i terrenys pedregosos. És una planta resistent que sovint es considera una mala herba.

Ous remenats amb cardellets i pa

Són plantes de fulla, tija i rel comestible que contenen inulina. El seu ús culinari fou ja esmentat a l'antiga Grècia per Teofrast.[1] Tot i que es cultiven, o s'han cultivat, en alguns llocs, generalment els que es troben al mercat provenen de l'estat silvestre. A Andalusia els cardets són valorats com a hortalissa. De gust agradable i molt semblant a la carxofa, es fan servir tendres per a amanides i també en truites, guisats i sopes o potatges, com la "berza de cardillo". Se'n pelen les tiges llargues per a treure'n les punxes. Es tallen a trossos de 4-5 cm i es fan bullir breument.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Duran, Núria; Morguí, Mercè i Sallés, Mercè: Plantes silvestres comestibles. Col·lecció Pòrtic Natura. ECSA. Barcelona, 2004 ISBN 84-7306-467-4

Referències[modifica]

  1. «Spanish salsify (Scolymus hispanicus)». Arxivat de l'original el 2015-01-22. [Consulta: 22 maig 2010].

Enllaços externs[modifica]