Carduelins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Carduelí)
Infotaula d'ésser viuCarduelins
Carduelinae Modifica el valor a Wikidata

Leucosticte tephrocotis
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaFringillidae
SubfamíliaCarduelinae Modifica el valor a Wikidata
Vigors, 1825

Els carduelins (Carduelinae) són una subfamília d'ocells dins la família dels fringíl·lids (Fringillidae), de fet és la subfamília amb més espècies.

Distribució[modifica]

La major part de les espècies viuen en regions subàrtiques, temperades o desèrtiques d'Amèrica, Àfrica i Euràsia amb una gran diversitat a l'àrea de l'Himàlaia. La tribu drepadini és exclusiva de les Illes Hawaii. Diverses espècies han estat introduïdes per l'home a molts indrets, com Nova Zelanda i Madagascar. Moltes espècies de l'hemisferi nord són migratòries.

Alimentació[modifica]

Fora les especialitzades espècies hawaianes, els carduelins mengen principalment llavors, brots i fruites, no essent important el consum d'insectes ni tan sols en època de cria, al contrari que els fringil·lins.

Reproducció[modifica]

Alimenten les cries per regurgitació amb una mescla de brots i llavors predigerides. Habitualment fan el niu sobre arbres o arbusts, a bona altura.

Taxonomia[modifica]

Tradicionalment s'han considerat els fringíl·lids hawaians com una família o més recentment com una subfamília dins els fringíl·lids. Actualment, i sobre la base dels treballs de Lerner et al. (2011)[1] i Zuccon et el 2012.[2] són considerats una tribu dins els carduelins. Aquestes espècies han desenvolupat però, comportaments alimentaris, becs i adaptacions molt especialitzats. La subfamília Carduelinae s'ha classificat en 5 tribus.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carduelins
  1. PDF Arxivat 2013-07-17 a Wayback Machine. Heather R.L. Lerner, Matthias Meyer, Helen F. James, Michael Hofreiter, Robert C.Fleischer. Multilocus Resolution of Phylogeny and Timescale in the Extant Adaptive Radiation of Hawaiian Honeycreepers, Current Biology (2011), doi:10.1016/j.cub.2011.09.039 Rev. 12/10/2013
  2. Dario Zuccon, Robert Pryˆs-Jones, Pamela C. Rasmussen, Per G.P. Ericson / The phylogenetic relationships and generic limits of finches (Fringillidae) / Molecular Phylogenetics and Evolution / 62 (2012) 581–596 Rev. 26/04/2013 (anglès)
  3. PDF Cladograma dels fringíl·lids a John Boyd's Home Page. Rev. 09/10/2013