Peter Carl Fabergé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Carl Fabergé)
Infotaula de personaPeter Carl Fabergé

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Карл Гу́ставович Фаберже́ Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 maig 1846 Modifica el valor a Wikidata
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 setembre 1920 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Pully (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri de Grand Jas Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióPetrischule
Annenschule (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDisseny de joies Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciójoier, inventor, orfebre Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeAugusta Julia Fabergé (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsEvgeny Karlovich Fabergé (en) Tradueix, Agaton Fabergé, Alexander Julius Fabergé (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGustav Fabergé Modifica el valor a Wikidata  i Charlotte Maria Fabergé (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansAgathon Fabergé Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webfaberge.com… Modifica el valor a Wikidata
Find a Grave: 17792639 Modifica el valor a Wikidata

Peter Carl Fabergé, de nom complet Péter Karl Gústavovitx Fabergé (rus: Пе́тер Карл Гу́ставович Фаберже́) (30 de maig de 1846 - 24 de setembre de 1920), fou un joier rus, famós pels ous de Fabergé, basats en els ous de Pasqua, però fabricats fent servir metalls preciosos i gemmes.[1]

Biografia[modifica]

L'any 1870 passa a ser el responsable de l'empresa familiar de joieria a Sant Petersburg. Amb una excel·lent reputació com a dissenyador, treballava amb pedres precioses, semiprecioses i metalls, i realitzava dissenys de diferents estils, com el rus antic, grec, renaixentista, barroc, Art Nouveau, naturalista i caricaturesc.

Les seves obres van ser exposades en l'Exposició Panrusa de Moscou de 1882 i van rebre la medalla d'or. Va rebre el nomenament d'orfebre i joier de la Cort Imperial Russa i de moltes altres monarquies europees. Va fabricar joies amb forma d'Ous de Pasqua d'or i esmalt, animals en miniatura, calzes, bomboneres i altres objectes.

Ou del Kremlin

Per la Pasqua de 1883, el Tsar Alexandre II, li va encarregar a Fabergé la construcció d'un ou per regalar-li a la seva dona, la tsarina Maria. El regal va consistir en un ou amb pela de platí que en contenia a dins un de més petit d'or. En obrir-se aquest últim, s'hi trobava una gallina d'or en miniatura que tenia sobre el cap una rèplica de la corona imperial russa. Aquest particular Ou de Pasqua li va agradar tant a l'emperadriu que el tsar li va ordenar a Fabergé que en realitzés un de nou per cada Pasqua.

Onze van ser en total els ous que Alexandre II li va regalar a la seva dona. Després, el seu fill Nicolau II va continuar amb aquesta tradició i va manar de realitzar-ne uns altres per regalar-li a la seva dona i a la seva mare. Els cinquanta-set ous que va confeccionar la casa Fabergé tenien en el seu interior algun obsequi, rèplica en miniatura d'una de les pertinences dels tsars.

La Revolució russa va acabar amb la firma.

Des de la Segona Guerra Mundial han sortit a subhasta sis d'aquestes obres d'art. El novembre de 1994 el Winter Egg (creat l'any 1913, i que es creia perdut fins a 1984) va aconseguir el rècord de 5.600.000 dòlars.

El 28 de novembre del 2007 un ou fabricat per Fabergé per a la família de banquers Rothschild, va assolir en una subhasta el preu rècord de 18 milions de US$.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.219. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014].