Carrer d'Aiguafreda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Carrer Aiguafreda)
Infotaula de vial urbàCarrer d'Aiguafreda

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscarrer Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaBarcelona i Horta-Guinardó (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 26′ N, 2° 10′ E / 41.43°N,2.16°E / 41.43; 2.16
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC30254 Modifica el valor a Wikidata
Bé amb protecció urbanística
Id. Barcelona3099 Modifica el valor a Wikidata

El Carrer Aiguafreda és un carrer situat al barceloní Districte d'Horta-Guinardó.

Descripció[modifica]

Es tracta d'un carrer representatiu d'un estil d'habitatges que antigament també es trobava en altres indrets de Barcelona: les cases del torrent de Carabassa, les de can Travi... desaparegudes per remodelacions urbanístiques modernes.

Història[modifica]

Les cases del carrer Aiguafreda de Barcelona tenen aigua abundant provinent dels pous que té cada casa i era l'element imprescindible per rentar la roba en els safareigs que encara es conserven.

Sovint se les anomena les cases de les bugaderes, però les dones que feien de bugaderes, la majoria no s'hi dedicaven exclusivament, sinó que a més a més de tota la feina que ja era inherent en les dones de l'època, rentaven roba aliena a casa seva, en aquest cas en els seus propis safareigs, per obtenir un ingrés complementari per a la família.

A Horta va existir una indústria casolana, no per això menys important, de rentar roba de la gent que es podia permetre pagar la feina que, en el cas de Barcelona, no podien fer a casa per manca d'espai i d'aigua. Està documentat que des començaments del XVII fins ben entrat el segle xx molta part de la roba de gent benestant de Barcelona es rentava a Horta. Recollien la roba bruta els dilluns i la tornaven neta els dissabtes.

La carretera d'Horta a Barcelona era el recorregut que feien les bugaderes fins a Barcelona entrant pel Portal Nou. Encara existeix un camí per sota dels horts de les cases del carrer d'Aiguafreda que en deien el camí de Barcelona i era per on passaven persones i carruatges per anar a buscar la carretera d'Horta a Barcelona, tenint en compte que per sota passava el torrent de Carabassa.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carrer d'Aiguafreda
  • Bou i Roura, Lluís. Ajuntament de Barcelona. Itineraris Horta-Guinardó. Ajuntament de Barcelona, 2002. Dipòsit legal B.22.877-2002. ISBN 84-7609-991-6. 

Enllaços externs[modifica]