Carrer de Sants

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:24, 19 jul 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de vial urbàCarrer de Sants
Tipuscarrer Modifica el valor a Wikidata
Situació
Entitat territorial administrativaBarcelona i Sants (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
Districte(s)Sants-Montjuïc
Barri(s)Sants, Sants-Badal
Map
Traçat de la via

El carrer de Sants és un dels principals eixos del barri de Sants, del districte de Sants-Montjuïc i també del districte de les Corts. Deu el seu nom al barri i a l'antic municipi, provinent del de l'església de Santa Maria de Sants (segle VIII). Sovint és anomenada carretera de Sants, antigament era anomenada carretera de Madrid i més tard carretera Real.

El carrer de Sants és un dels principals nuclis d'activitat econòmica, especialment activitat comercial dels barris de Sants i Hostafrancs i concentra alguns dels edificis més destacats d'aquests barris com les Cotxeres de Sants, la seu del districte o el Mercat d'Hostafrancs.

El tram entre el carrer Joanot Martorell (antiga Riera de Magòria) pren el nom de Carrer de la Creu Coberta i correspon al tram que transcorre al barri d'Hostafrancs

Referències Històriques

El traçat de l'antiga Carretera de Sants (la carretera reial) transcorria a través de l'actual carrer Sant Crist, fins aleshores el carrer major i més important.

L'actual traçat de la carretera de Sants data de 1790 i segueix un traçat totalment recte que es situa una mica més amunt de la ubicació antiga, ja que el traçat del carrer Sant Crist era estret i sense possibilitat d'eixamplar-lo per l'existència d'edificacions a les dues bandes.

La construcció de la nova carretera significà l'inici de grans transformacions amb la construcció de nous edificis i la implantació d'incipients nuclis de comerç i indústria.[1]

El carrer originalment de terra fou empedrat el 1921 i el 1863 s'instal·len fanals de petroli que substitueixen els anteriors d'oli.

Vegeu també

Referències

  1. Garcia i Palacín, Antoni. Hostafrancs 150 anys d'Història (en català). Barcelona: Amics de la història i de les tradicions d'Hostafrancs, 1996, p. 45. 

Bibliografia

  • Vilarrúbia-Estrany, Josep M. El carrer de Sants. Estudi d'un vial Barceloní. Barcelona: La Busca, 2000.