Cartell

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un cartell és una làmina de paper, cartó o un altre material que serveix per anunciar o donar informació sobre alguna cosa.

En distribució, els cartells als aparadors s'empren amb la finalitat d'anunciar preus d'articles o ofertes. Els cartells també s'utilitzen per col·locar el nom de departaments i seccions a fi d'orientar la clientela. En ambdós casos, solen incloure el logotip i els colors corporatius de la cadena de distribució.

Els cartells s'usen en marxandatge per divulgar i donar suport a campanyes dins de l'establiment com rebaixes, Setmana Fantàstica o Dia del Pare. Generalment, es col·loquen pegats a les parets, mobles o capçaleres de góndola, sobre peus metàl·lics o penjats del sostre.

Els cartells també serveixen per anunciar espectacles o esdeveniments culturals tals com concerts, recitals, encontres, circ, pel·lícules de cinema, obres de teatre, fires i exposicions.

En els esmentats casos, s'encolen a les parets dels edificis on tindran lloc l'esdeveniment o altres llocs de la ciutat habilitats a l'efecte. També existeix una llarga tradició de cartelleria política que assoleix la seva màxima expressió en vigílies d'unes eleccions en les quals la ciutat s'omple de làmines amb fotos dels candidats.

Els cartells polítics es van començar a utilitzar massivament a partir de la Revolució Russa (1917) i van assolir el seu màxim apogeu a Espanya durant la Segona República (1931-1939) i la Guerra Civil (1936-1939). En ella van destacar creadors com Carles Fontserè o Josep Renau, entre molts altres, donant lloc al naixement de tota una tècnica pictòrica, propagandística i publicitària desconeguda fins llavors a l'Estat espanyol.

Història del cartell[modifica | modifica el codi]

Cheret i el naixement del cartell[modifica | modifica el codi]

Cartell del vapor La France amb destí a Montevideo i Buenos Aires. Barcelona, circa 1880. Gabinet de les Arts Gràfiques de Barcelona. GAGB 13/08

Encara que la litografia va ser inventada el 1798 per Aloys Senefelder, aquesta tècnica era al principi massa lenta i costosa per a la producció dels cartells. La majoria dels cartells eren produïts en blocs de fusta (xilografia) o gravats del metall amb poc color o disseny.

El desenvolupament del procés litogràfic de tres colors de Cheret va obrir una via que va permetre que els artistes assolissin cada color de l'arc de Sant Martí amb tan sols tres pedres -generalment vermelles, grogues i blaves - impreses en un registre acurat. Encara que el procés era difícil, el resultat era d'una notable intensitat del color i textura, amb sublimació de les transparències i els matisos impossibles en altres mitjans(fins i tot avui dia). Aquesta capacitat de combinar paraula i imatge en un format tan atractiu i econòmic, finalment va fer del cartell litogràfic una innovació de gran abast. Començant el 1870 a París, es va convertir en un medi dominant de la comunicació de masses a les ciutats d'Europa i Amèrica. Els carrers de París, Milà i Berlín van ser transformats ràpidament a la "galeria d'art del carrer", entrant de ple en l'edat moderna de la publicitat.

La Belle Epoque[modifica | modifica el codi]

Durant el 1890, en plena "Belle Epoque" en França, l'afició pel cartell estava en plena floració. El 1891, el primer cartell de Toulouse-Lautrec, "Moulin Rouge", va elevar l'estat del cartell a la categoria d'art. Les exposicions, els expositors i els distribuïdors del cartell van proliferar, satisfent la demanda del públic pel cartell. Al començament de la dècada, el distribuïdor parisenc pioner Sagot, va numerar 2200 cartells al seu catàleg de vendes.

El 1894, Alphonse Mucha (1860-1939), un funcionari txec resident en París, va crear la primera obra mestra del cartell d'Art Nouveau. L'estil florit de Mucha, neix durant la nit quan Mucha va ser pressionat per produir un cartell per a Sarah Bernhardt, la brillant actriu que havia pres París. Amb influències dels prerafaelites, i de l'art bizantí, aquest estil va dominar l'escena parisenca en els deu anys següents i es convertiria en el principal moviment decoratiu internacional de l'art fins a la Primera Guerra Mundial.

Cartell de Toulouse-Lautrec. Divan Japonais 1893

La Belle Epoque fora de París[modifica | modifica el codi]

El cartell va anar introduint-se lentament en altres països però a partir de 1880, es va accelerar la seva popularitat. A cada país, el cartell va ser protagonista també de tots els esdeveniments culturals d'importància de la societat europea. A França, el culte del cafè (absenta i altres productes alcohòlics) era omnipresent; a Itàlia l'òpera; a Espanya les curses de toros i els festivals; en la literatura i els productes per a la llar; a les fires comercials, als diaris literaris de la Gran Bretanya i d'Amèrica i al circ.

Les primeres distribucions massives de cartells van ser dutes a terme a la Gran Bretanya i Itàlia el 1894, Alemanya en 1896, i Rússia el 1897. La més important va ser duta a terme a Reims, França el 1896 i va repartir 1.690 cartells per tot el país.

Malgrat l'encreuament amb els estils de la "Belle Epoque", els estils nacionals distintius van arribar a ser evidents. Els cartells holandesos van ser marcats per l'ordre lineal; els cartells italians pel seu drama i escala magnífica; Els alemanys per a la seva franquesa i medievalisme. La gran influència de França havia trobat un contrapès. L'estil Art Nouveau va continuar després d'acabat el segle, encara que va perdre molt del seu dinamisme amb la imitació i la repetició. La mort de Tolouse-Lautrec el 1901 i de l'abandonament de l'art del cartell per Mucha i Cheret va deixar un buit a França el nou segle. Aquest va ser omplert per un jove caricaturista italià anomenat Leonetto per l'il·lustrador Cappiello, que va arribar a París el 1898.

Influït fortament per Cheret i Tolouse-Lautrec, Cappiello va rebutjar el detall primmirat de l'Art Nouveau. Al seu lloc ell es va centrar a crear una imatge simple, sovint divertida o estranya, que captivaria immediatament l'atenció i la imaginació de l'espectador de carrer. El seu cartell de l'"Ajenjo de Maurin Quina" el 1906, diable verd pistatxo en un fons negre amb tipus de pal sec en bloc, va marcar la maduració d'un estil que dominaria art parisenc del cartell fins al primer cartell d'Art Deco de Cassandre el 1923. Aquesta capacitat de crear una identitat de la marca de fàbrica va establir Cappiello com el pare de la publicitat moderna. És autor entre altres famosos cartells, dels de Cinzano.

Mentrestant, els artistes que treballaven a l'escola de Glasgow d'Escòcia, la Secessió de Viena d'Àustria, i Deutscher Werkbund d'Alemanya també transformaven l'esperit modernista primerenc de l'Art Nouveau. Aquestes escoles van rebutjar l'ornamentació curvilínia en favor d'una estructura rectilínia i geomètrica basada en el funcionalisme.

Una conseqüència dominant d'aquests esforços modernistes era el "Plakatstil" alemany (1906 -1918), o el "Poster Style", que va ser iniciat el 1905 per Lucien Bernhard a Berlín. Per a un concurs dels cartells patrocinat pels fòsfors Preister ell va dibuixar dos grans fòsfors i va retolar la marca sobre ells en lletres netes, en negreta. La simplicitat rígida del disseny de Bernhard va guanyar la competició. Bernhard minimalitza el naturalisme i posa l'èmfasi en colors i formes planes donant amb el seu treball, el pas següent cap al modern llenguatge visual.

Primera Guerra Mundial i la revolució bolxevic[modifica | modifica el codi]

La Primera Guerra Mundial (1914-1918) va comportar un nou paper del cartell: la propaganda. De fet, la guerra va suposar la campanya publicitària més gran fins a la data, des de recaptar diners, soldats de reclutament i alçar esforços voluntaris, a estimular la producció o provocar ultratge i atrocitats en les línies enemigues. Els EUA només, va produir prop de 2.500 dissenys i aproximadament 20 milions de cartells, gairebé un cartell per a cada 4 ciutadans en poc més de 2 anys.

Les lliçons de la brillant publicitat americana en la Gran Guerra no van ser malgastades per la Rússia bolxevic, que van donar gran importància a l'art del cartell en la guerra civil russa. Lenin i els seus seguidors demostraren ser els amos de la propaganda moderna, i el cartell es van convertir en una arma vital que seria utilitzada a través del segle XX en guerres calentes i fredes per tot arreu.

Entre les guerres mundials: Modernisme i Art-Decó[modifica | modifica el codi]

Després de la Primera Guerra Mundial, la inspiració orgànica de l'Art Nouveau semblava inaplicable en una societat cada vegada més industrial. Les noves realitats van ser expressades millor en els moviments moderns de l'art del cubisme, Futurisme, Dadaisme i de l'expressionisme, que tindrien una influència profunda en el disseny gràfic. A la Unió Soviètica, el moviment Constructivista va prendre el lideratge en els anys 20 amb la meta de crear una nova societat tecnològica. L'edifici en el moviment de Suprematista de Kasimir Malevich (la conseqüència russa de Cubisme i Futurisme), el Constructivisme va desenvolupar un estil d'"agitació" de la composició, marcat per les diagonals, fotomuntatges i colors primaris. Conduït per El Lissitzky, Alexander Rodchenko, Gustav Klutsis, i Stenberg, el treball dels constructivistes tindria un impacte important en disseny occidental, sobretot a través de la "Bauhaus" i del moviment de "de Stijl".

Aquest llenguatge científic del disseny va ser popularitzat en un nou moviment decoratiu internacional anomenat "ArtDeco". En aquest estil la màquina, l'energia i la velocitat es van convertir en els temes primaris. Les formes van ser simplificades i van aerodinamitzades, i els tipus de lletra corbades van ser substituïts pels llisos, angulars. L'art Deco va demostrar una varietat àmplia d'influències gràfiques, dels moviments moderns de l'art del Cubisme, de Futurisme i de Dada; als avenços del disseny de la Secessió de Viena, de Plakatstil, i del Constructivisme rus; a l'art exòtic de Pèrsia, d'Egipte, i de l'Àfrica.

El terme "ArtDeco" es deriva de l'exposició d'"Arts Decoratives" de 1925 a París, que va demostrar ser un aparador espectacular per a l'estil. A París, l'estil caricaturesc de Cappiello va portar a les imatges geomètriques, intel·lectuals d'A.M. Cassandre, que va popularitzar les tècniques de l'aerògraf per a l'aplicació del color. Els seus cartells de creuers de Normandia, de Statendam i d'Atlantique es van convertir en icones de l'edat industrial.

L'ArtDeco, com l'Art Nouveau, s'estén ràpidament a través d'Europa. Els artistes Federico Seneca i Giuseppe Riccobaldi a Itàlia, Ludwig Hohlwein a Alemanya, Pieter Hofman a Holanda, Otto Morach i Herbert Matter a Suïssa, E. McKnight Kauffer a Anglaterra, i Francisco Gali a Espanya.

Guerra civil espanyola[modifica | modifica el codi]

El cartellisme català de la Guerra civil espanyola és un moment culminant d'aquest format gràfic, només comparable al modernisme, i va mostrar una gran productivitat (quasi un cartell cada trenta-sis hores) i una notable creativitat artística i tècnica (desenvolupament del fotomuntatge).

La majoria dels cartellistes, agrupats en el Sindicat de Dibuixants Professionals (SDP), va treballar per a partits, sindicats i departaments de la Generalitat i va mostrar en imatges diverses posicions de pensament i acció en el bàndol lleial a la República. Cartells com Unió és força, de Jaume Solà, Assassins!, de Lleó Arnau,o Llibertat!, amb el pagès que aixeca una falç evocant el Cant dels Segadors, de Carles Fontserè, són les icones més perdurables del moment.

El cartellista català més actiu de la Guerra Civil és Martí Bas i Blasi, autor de cartells de gran format, com el recordat Feu tancs, tancs, tancs.... També és molt actiu l'andalús Lorenzo Goñi, a qui es deu el cartell I tu... què has fet per la victòria?, que busca la implicació emotiva de l'espectador. Antoni Clavé fa cartells que incorporen la poètica del surrealisme, com ara Catalans!... 11 de setembre, que posa en paral·lel la situació del moment amb la lluita del 1714. Altres destacats membres de l'SDP són Josep Subirats i l'alemany Fritz Lewy.[1]

A part de l'SDP, hi ha altres agrupacions de cartellistes. Destaquen els anarcosindicalistes, que experimenten amb les troballes avantguardistes del cubisme (Ángel Lescarboura, Albert Santmartí 'Artel', Joaquim Cadena, Helios Gómez) però també acullen l'expressionisme de J.L. Rey Vila ‘Sim'.[1]

Menció especial mereix el Comissariat de Propaganda, organisme de la Generalitat de Catalunya actiu a través de nombrosos mitjans, del llibre i la revista al cinema i la ràdio, sota la direcció de Jaume Miravitlles. La producció en el camp del cartell (un centenar de mostres) fa de l'organisme el més actiu de la guerra. En molts cartells adopta la fotografia, en una actitud moderna que buscava treure partit de la visió objectiva d'aquest mitjà, com en la cèlebre creació de Pere Català Pic ‘Aixafem el feixisme', que amb la sola presència de l'espardenya que calciga una creu gammada sintetitza els objectius propagandístics republicans.

En l'àmbit de l'SDP hi ha diversos cartellistes professionals establerts a Barcelona des de molts anys abans de la guerra, com el valencià Lluís Garcia Falgàs o els madrilenys Enrique Ballesteros ‘Henry' i Paco Ribera, especialistes en uns estils moderns de dibuix d'un realisme simplificat de gran eficàcia publicitària (Falgàs: ‘Informeu-vos dels que lluiten al front'; Henry: ‘Voy a luchar por tu porvenir'; o el retrat de Companys per a la ‘Diada de la Dona Antifeixista' del 1937 que atribuïm a Paco Ribera).[1]

L'any 1938 desembarquen a Barcelona les institucions centrals del Govern de la República i, amb elles, diferents organismes propagandístics d'exèrcit i ministeris, com la Subsecretaria de Propaganda dirigida pel valencià Josep Renau, potser el cartellista més destacat de la guerra. Pioner de l'ús del fotomuntatge a la gràfica política, se li deu (amb Gori Muñoz) la sèrie de sis cartells que combina dibuix i fotografia i il·lustra diverses consignes amb gràfiques estadístiques. Renau tot sol també fa un cartell dibuixat, de missatge i forma contundents: ‘Hoy más que nunca: Victoria'. També amb ús de fotografies el polonès Mauricio Amster fa a Barcelona alguns cartells, com el dedicat a les colònies infantils del Ministeri d'Instrucció Pública. El madrileny José Bardasano també fa des de Catalunya nombrosos cartells on posa en acció soldats heroics plasmats amb un dibuix acadèmic.[1]

El fotoperiodisme es desenvolupa al llarg de la guerra gràcies al treball de professionals com Agustí Centelles, a qui es deuen algunes de les imatges més notables que ens han quedat d'aquell episodi històric, des dels combats a Barcelona el 19 de juliol de 1936 (famosa fotografia que mostra uns guàrdies d'assalt parapetats darrere uns cavalls morts) fins al moment de la caiguda de Catalunya i el subsegüent exili. Molts altres fotògrafs catalans, de Sagarra als Pérez de Rozas, capten amb la càmera el dia a dia del front i la rereguarda, mentre que altres, com Gabriel Casas, Català Pic o Josep Sala, o l'anarquista alemanya Margaret Michaelis, treballen també per a la propaganda però sense que se'ls pugui anomenar fotògrafs ‘de guerra'. Qui sí que es va forjar aquí una reputació com a reporter arriscat va ser Robert Capa i la seva companya Gerda Taro, autors de fotografies mítiques.[1]

La participació de la República Espanyola a l'Exposició Universal de París del 1937 ha estat recordada i valorada per l'altíssim nivell artístic assolit i per la voluntat de mostrar al món la situació d'aquella jove democràcia que estava a punt de caure vençuda pel totalitarisme. El disseny del pavelló va ser obra de Josep Lluís Sert i adapta els principis de l'arquitectura moderna de Le Corbusier enriquits amb experiències de la construcció popular mediterrània.

Pensades especialment per a l'edifici es van exposar algunes de les obres més emblemàtiques de l'art del segle XX: el ‘Guernica' de Pablo Picasso, ‘La Montserrat' de Juli González, la ‘Font de mercuri' d'Alexander Calder o l'escultura d'Alberto ‘El pueblo español tiene un camino que conduce a una estrella', que en presidia l'entrada (aquesta obra va desaparèixer, com també el plafó de Joan MiróPagès català en revolta'). A més, en els espais interiors del pavelló i a la façana exterior es van presentar les realitzacions de la República, amb un criteri gràficament modern al qual no és aliena la participació de Josep Renau, delegat de Belles Arts.[1]

Visca els partisans heroics, que destrueixen la rereguarda dels feixistes (cartell de propaganda soviètica durant la Segona Guerra Mundial)

Segona Guerra Mundial i el final de la litografia de pedra[modifica | modifica el codi]

We Can Do It!, un cartell de la Segona Guerra Mundial que va esdevenir una icona dècades després

El cartell va jugar una altra vegada un paper important en la comunicació de la Segona Guerra Mundial, però va compartir el treball amb altres mitjans, principalment la ràdio i la impressió. Per aquest temps, la majoria dels cartells van ser impresos usant la tècnica d'offset, que permetia tirades grans i ràpides. L'ús de la fotografia en cartells, que va començar a la Unió Soviètica en els anys 20, va arribar a ser tan comú com la il·lustració. Després de la guerra, l'ús de cartell va declinar en la majoria dels països mentre que la televisió i el cinema es van convertir en els protagonistes de la difusió de missatges.

L'última resplendor de l'edat clàssica del cartell litogràfic va tindre lloc a Suïssa, on el govern va promoure la indústria d'impressió i l'excel·lència del cartell. L'establiment d'una mida estàndard del cartell i d'un sistema nacional del quiosc el 1914 era una ajuda addicional.

Aprofitant el sentit suís de la precisió, de l'estil que es va desenvolupar durant la Segona Guerra Mundial i els primers anys 50 a Basilea eren el "Sachplakat", o de l'"Object Poster Style". Convertint la fabricació d'objectes diaris en icones gegants, les seves arrels van de nou al Plakatstil de Lucian Bernhard i el moviment surrealista. L'elegància visual va ser aparellada sovint per humor plàcid. Amb el final de la impressió litogràfica en els anys 50, Leupin, Brun i els altres artistes de Basilea Sachplakat van donar tornada en un estil divertit menys confiat sobre els rics colors i textures de la impressió litogràfica.

L'ascens de l'Era de la Informació en la postguerra[modifica | modifica el codi]

La dominació de Suïssa en el camp del cartell va continuar creixent a finals dels anys 50 amb el desenvolupament d'un nou estil gràfic que tenia arrels en la Bauhaus. A causa de la seva confiança forta en elements tipogràfics en blanc i negre, el nou estil va ser conegut com l'estil tipogràfic internacional. Refinat a les escoles del disseny a Zuric i Basilea, l'estil va utilitzar una reixeta matemàtica, regles gràfiques determinants i una fotografia en blanc i negre per proporcionar una estructura clara i lògica. Es va convertir en l'estil gràfic predominant del disseny al món en els 70, i continua exercint la seva influència avui.

El nou estil va encaixar perfectament al mercat de la postguerra cada vegada més global. El problema suís de la llengua (tres idiomes importants en un país petit) es va convertir en un problema mundial, i allà era una necessitat forta de la claredat en paraula i símbol. Les corporacions van necessitar la identificació internacional, i esdeveniments globals tals com les Olimpíades requerien solucions universals que l'estil tipogràfic podria proporcionar.

En el mateix temps, un acostament relaxat i més intuïtiu va prendre importància en diversos països, el més notable als EUA i Polònia. Philip Meggs utilitza la imatge conceptual del terme del paraigua per descriure un nou estil de la il·lustració, un que va demanar lliurement de Surrealisme, d'art pop i d'expressionisme. Un exemple famós era el farcit de registre 1967 de l'àlbum de Bob Dylan de Milton Glaser. Glaser va cristal·litzar el missatge contracultural del músic retratant els seus cabells llargs com un arc de Sant Martí ric colors que s'agiten en suaus traços corbs. (el cartell de Glaser anticiparia una moda psicodèlica breu però espectacular del cartell als Estats Units, que van recordar els excessos florals de l'Art Nouveau, les imatges diferides que premien l'Op-Art, i les juxtaposicions estranyes de Surrealisme). Altres mestres de la imatge conceptual inclouen a Armant Testa a Itàlia, Gunter Rambow a Alemanya, i Nicolas Troxler a Suïssa.

Escola Polonesa[modifica | modifica el codi]

Durant els anys seixanta al teatre d'avantguarda i a la reinterpretació dels clàssics romàntics nacionals els acompanyen cartells d'imatges d'estructures simples als quals els espectadors havien de dotar de significat.

Mestres com Lenica, Cieslewicz, Mlodozeniec i Starowieyski jugaven amb el grafisme i la metàfora per seduir a l'espectador. És en aquell temps quan s'inaugurà l'expressió “Escola Polonesa” que tantes vegades s’ha anat enriquint i redefinint amb nous artistes i estils.

Els setanta afegeixen esplendor i autors com Aleksiun, Urbaniec i Czerniawski que comencen a ser considerats per la crítica i el públic com artistes plàstics a l'alçada de pintors i escultors. Els cartells comencen a fer-se un lloc al món de l'art i s'impulsen biennals internacionals de cartells a Varsòvia i Katowice.

Els cartells teatrals polonesos ens commouen perquè ens expliquen a través d'un grafisme inconfusible una visió personal i compromesa del que ens trobarem a l’escenari. No hi ha publicitat ni informació, només emoció en estat pur. El cartell es concep doncs, com una interpretació més de la mateixa obra però en un altre llenguatge, el plàstic.

Són molts els mestres que ha donat Polònia, entre els quals destaquen Jan Jaromir Aleksiun, Roman Cieslewicz, Jerzy Czerniawski, Andrzej Dudzinski, Edward Dwurnik, Andrzej Krauze, Jan Lenica, Jan Mlodozeniec, Andrzej Pagowski, Jan Sawka, Franciszek Starowieyski, Maciej Urbaniec i Wojciech Wolynski.[2]

Postmodernisme i l'era de l'ordinador[modifica | modifica el codi]

L'estil tipogràfic internacional va començar a perdre la seva energia el `70 segon i el `[Aclariment necessari] aviat 80 segons molts ho van criticar per ser fred, formal i dogmàtic. Un professor jove a Basilea, Wolfgang Weingart va conduir la rebel·lió que va portar en l'estil gràfic predominant d'avui conegut lliurement com a disseny Postmodern. Weingart va experimentar amb la impressió offset per produir els cartells que apareixien complexos i caòtics, juganers i espontanis, tots en contrast rígid als ensenyaments dels seus mestres. L'alliberament de Weingart de la tipografia era una fundació important per a diversos nous estils, de Memphis i de Retro, als avenços ara que eren fets en gràfics de computadora.

El paper i l'aspecte del cartell ha canviat contínuament durant l'últim segle per resoldre les necessitats canviants de la societat. Encara que el seu paper és menys central que ara fa 100 anys, el cartell segueix la seva evolució en els nous suports com la computadora i Internet, que estan revolucionant la manera de comunicar-nos en el segle XXI.

Cartell lluminós[modifica | modifica el codi]

Establiment amb cartells lluminosos

Cartell que s'il·lumina en la foscor per una sèrie de tubs de neó col·locats dins d'una carcassa plàstica. L'esmentat suport translúcid reprodueix en diversos colors el logotip, la marca i altres missatges gràcies a la llum interior.

Els cartells lluminosos són propis de les façanes d'establiments si bé també es troben en el seu interior promocionant els seus productes o serveis. Són especialment habituals en bars i restaurants de menjar ràpid on informen dels menús, preus, ofertes, etc. La il·luminació d'imatges també s'ha tornat habitual gràcies al perfeccionament de la reproducció fotogràfica sobre policarbonats i altres materials.

Els cartells lluminosos poden col·locar-se en diferents posicions:

  • Adherits al mur o la façana de l'establiment, generalment sobre la porta
  • Perpendiculars a la façana subjectes a ella per un suport metàl·lic. Els seus llums superposats conformen el paisatge habitual d'avingudes comercials.
  • Formant cantonada sobre la paret de l'establiment.
  • Independents, en forma de monòlit lluminós.

Per tenir el mateix principi, també es poden considerar cartells a les imatges il·luminades col·locades al frontal de les màquines expenedores de begudes, tabac o aliments, que es troben a nombrosos establiments i llocs públics.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cartell Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Art i Guerra Civil». Culturcat. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: 14 octubre 2012].
  2. «Cartells teatrals polonesos». Web del museu. Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques, 2012. [Consulta: 20 octubre 2012].