Cartró

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «cartró (desambiguació)».
Cartrons apilats

El cartró és un material format per diverses capes de paper superposades, a base de fibra verge o de paper reciclat. El cartró és més gruixut, dur i resistent que el paper.

Alguns tipus de cartró són usats per fabricar embalatges i envasos, bàsicament capses de diversos tipus. La capa superior pot rebre un acabat diferent, anomenat «estuc» que li confereix major vistositat.

Característiques tècniques[modifica | modifica el codi]

Gruix i volum són aspectes significatius en l'elaboració del cartró, al final, el producte ha de suportar els pesos de les càrregues, equips i els altres usos, mantenint la seva forma. Generalment estan compostos per dos o més capes per millorar la qualitat. Fins i tot amb capes intermèdies corrugades com en el cas del cartró ondulat.

Gramatge[modifica | modifica el codi]

En la indústria, el cartró es mesura generalment pel seu gramatge , que és el pes del cartró expressat en g/m 2 : la majoria del cartró utilitzat per fabricar envasos té un gramatge entre 160 i 600 g/m 2 .

Gruix[modifica | modifica el codi]

El gruix és la distància entre les dues superfícies de la làmina de cartró i es mesura en mil·lèsimes de mil·límetre, micres. Els envasos de cartró solen tenir entre 350 i 800 micres de gruix.

Densitat i calibre[modifica | modifica el codi]

La densitat del cartró es refereix al grau de compactació del material i es mesura en kg/m 3 . A la pràctica, se substitueix aquesta característica pel calibre , que expressa la superfície de cartró en metres quadrats per cada 10 kg de pes. Com menor sigui la xifra del calibre, major és el gruix del cartró.

En realitat, aquesta xifra indica la quantitat de fulles de cartró, de mida 70 x 100 (centímetres), que conformen 10 quilograms. És a dir, 10 kg de «cartró calibre 40» estan formats per 40 fulles 70 x 100 cm 2 . Són calibres habituals: 4 (pesat), 6, 8, 10 (mitjà), 12, 25, 35 i 40 (lleuger).

Cartonet[modifica | modifica el codi]

Envasos de cartronet.

El cartonet (o cartró fi, de poc gruix) és un material lleuger i compacte, admet imprimir gràfica de alta qualitat en offset o gravat en relleu que el fa idoni per fabricar els envasos de productes de gran consum. L'ús de cartonet és clàssic en estoigs (capses de petit i mida mitjana) per a diferents indústries: cosmètica, productes farmacèutics, alimentació seca, productes tèxtils.

El cartonet és el tipus de cartró més utilitzat per la indústria del « Packaging », per a realçar un article concret dins d'un establiment comercial. Pot tenir forma d'una caixa expositora cridanera, on es troben els articles a vendre. També s'utilitza per crear unitats de venda embolicant un grup d'articles que s'exposen a la prestatgeria de manera conjunta, els anomenats « multi-packs ».

Will Keith Kellogg va ser el primer a usar envasos de cartró per a contenir flocs de blat de moro, més endavant, quan va començar a comercialitzar-los, la caixa de cartró anava recoberta d'una bossa de paper encerat «termo-segellada» amb el nom de la seva marca imprès. Aquest és l'origen de les caixes de cereals, encara que actualment, la bossa segellada és de plàstic i es troba dins de la caixa de cartró.

Tipus de cartró[modifica | modifica el codi]

Segons la matèria primera emprada en la seva fabricació, poden distingir quatre tipus de cartronet:

  • Cartró sòlid blanquejat o cartolines, SBS : Fabricat amb pasta química blanquejada en les capes interiors i capes d'estuc a la cara superior i en el revers. S'utilitza per a envàs de la indústria cosmètica, farmacèutica i altres envasos de luxe.
  • Cartró sòlid no blanquejat, ELS SEUS : Més resistent que l'anterior, s'utilitza per embalatges de begudes (agrupacions d'ampolles i llaunes)
  • Cartró folding , GC : Es fabrica amb diverses capes de pasta mecànica entre capes de pasta química. S'utilitza en envasos d'aliments congelats i refrigerats, de dolços ...
  • Cartró de fibres reciclades, GD i GT : Es fabrica amb fibres recuperades, està format per moltes capes de diversos tipus de fibres. S'utilitza per als envasos de cereals, joguines, sabates ...

Cartró i medi ambient[modifica | modifica el codi]

D'altra banda, els fabricants de cartró estan prestant atenció als temes relacionats amb la salut, el medi ambient i la legislació vigent sobre envasos i embalatges un sol ús. Per això, busquen recursos renovables per elaborar tot el material demandat. En molts països és obligatori que el cartró s'elabori totalment o parcialment amb materials reciclats.

Bales de cartró.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cartró Modifica l'enllaç a Wikidata
  • (anglès) TAPPI Technical Association of the Pulp and Paper Industry