Casa Sagarra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Sagarra
Imatge
Casa Sagarra - Reus 2
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitectePere Caselles i Tarrats
ConstruccióXX (1908)
Característiques
Estil arquitectònicModernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaReus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer de Sant Joan, 12-14. Reus (Baix Camp)
Map
 41° 10′ N, 1° 07′ E / 41.16°N,1.11°E / 41.16; 1.11
BCIL
Data16/07/2005
IdentificadorIPAC: 9533

La Casa Sagarra o Cal Sagarra és un edifici modernista de Pere Caselles i Tarrats construït al carrer de Sant Joan de Reus (Baix Camp). Està protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És un edifici entre mitgeres de planta baixa i quatre pisos. Es destaca una diferenciació entre la planta baixa i l'entresòl i la resta de plantes. El sector de baix de la façana té un primer cos de pedra, la planta baixa, i un segon cos amb decoració floral que emmarca unes parts esgrafiades que representen dos animals fantàstics acompanyats d'elements vegetals. A partir del pis principal, la façana presenta un fons d'estuc que imita carreus regulars de pedra i una rica decoració floral feta amb pedra artificial a les llindes dels balcons. La façana es corona amb una cornisa que alterna motius vegetals i rostres femenins, i es completa amb un tancament del terrat que combina elements d'obra i una barana de forja de ferro. Les baranes dels balcons són de forja amb aplicacions de flors, de disseny molt senzill. La planta baixa es va dedicar des del principi a usos comercials.

Història[modifica]

Jaume Sagarra Constantí l'encarregà com a casa d'habitatges a l'arquitecte Pere Caselles, el 1908. El disseny de la façana sembla un precedent, encara que amb nivells d'acabat inferiors, de la casa Tomàs Jordi, al carrer de Llovera, construïda un any després pel mateix arquitecte.[1]

Referències[modifica]

  1. March Barberà, Jordi; Bergadà Arnavat, Albert. «Catàleg de l'arquitectura modernista de Reus». A: Arquitectura modernista a Reus. Reus: Pragma, 2003, p. 106-107. ISBN 8493315125. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Sagarra