Casa de Santa Teresa

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa de Santa Teresa
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteBonaventura Pollés i Vivó
Construcció1889 Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX
Característiques
Estil arquitectònicEclecticisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilanova i la Geltrú (Garraf) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. Monturiol, 3. Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Map
 41° 13′ 15″ N, 1° 43′ 46″ E / 41.22091°N,1.72949°E / 41.22091; 1.72949
BCIL
IdentificadorIPAC: 12030

La Casa de Santa Teresa és un edifici eclèctic del municipi de Vilanova i la Geltrú (Garraf) protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És un edifici aïllat situat al costat de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i envoltat per un ampli jardí. És de planta rectangular i consta de soterrani, planta baixa, elevada en relació a terra, un pis i terrat on ressurt la caixa d'escala. La composició de les façanes és gairebé simètrica, amb finestres rectangulars i d'arc molt rebaixat, ulls de bou i tribunes. Una motllura perimetral separa decorativament la planta del primer pis. L'edifici és coronat amb una cornisa i barana de balustres plans i presenta una decoració de franges horitzontals que simulen maons. En una de les façanes hi ha un bust de santa Teresa de l'artista Francesc Pagès i Serratosa,[1] erigit en memòria de la mare de Víctor Balaguer, Teresa Cirera.[2]

Any 1912

Història[modifica]

Va ser projectat per l'arquitecte municipal Bonaventura Pollés i Vivó i la seva construcció va finalitzar l'any 1889. En un principi, l'edifici s'havia bastit al costat del de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer per hostatjar Víctor Balaguer en les seves estades a Vilanova. Posteriorment, en fer-se insuficient l'espai de la Biblioteca-Museu, s'utilitzà com a dependència d'aquesta institució. L'any 1915, l'Estat disposà que la Biblioteca se separés del Museu.[2]

Actualment conté diverses peces d'interès, fonamentalment del segle xix, com mobles i pintures.[2] El sostre del saló principal va ser pintat per Bonaventura Casas.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa de Santa Teresa
  1. Pla especial i catàleg del Patrimoni Històric-Artístic i Natural de Vilanova i la Geltrú.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Casa de Santa Teresa». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 novembre 2012].

Bibliografia[modifica]