Casa del Banquet

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa del Banquet
Imatge
Casa del Banquet a Londres.
Dades
TipusBanqueting house (en) Tradueix, edifici de museu i teatre Modifica el valor a Wikidata
Part dePalau de Whitehall Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteInigo Jones
Construcció1622 Modifica el valor a Wikidata
Obertura1622 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicpal·ladianisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCiutat de Westminster (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLondres
Map
 51° 30′ 17″ N, 0° 07′ 33″ O / 51.5046°N,0.1259°O / 51.5046; -0.1259
Monument classificat com a grau I
Data1r desembre 1987
Identificador1357353
Activitat
OcupantRoyal United Services Museum (en) Tradueix (1895–1962) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webhrp.org.uk… Modifica el valor a Wikidata

La Casa del Banquet o Banqueting House és l'únic edifici que subsisteix l'antic Palau de Whitehall, que va resultar assolat per un incendi el 1698. Es troba al final del carrer Whitehall prop de Trafalgar Square, a Londres. És un edifici amb protecció de Grau I.[1]

Història[modifica]

Interior de la Banqueting House.

És l'edifici de tipus «banqueting house» (palau de banquets i festes) més gran i familiar dels que han sobreviscut. Antigament va formar part del Palau de Whitehall, i va ser dissenyada per Inigo Jones el 1619 i completada el 1622 amb ajuda de John Webb. El 1649 el rei Carles I d'Anglaterra, va ser executat en un cadafal davant de l'edifici.[2] A l'interior de l'edifici hi ha una sola sala de dos pisos decorada amb pintures de Peter Paul Rubens. Van ser encarregades per Carles I d'Anglaterra el 1635 i es van realitzar a mida per ser encaixades al sostre, imitant la pintura mural al fresc.

La Casa del Banquet introdueix un refinat estil renaixentista italià que va ser en paral·lel al jacobí anglès, quan els motius del renaixement encara es filtraven a través dels gravats dels manieristes flamencs. La teulada és gairebé plana, i a la vora hi ha una balustrada. A la façana que dona al carrer, els elements dels dos ordres de columnes, corintias sobre jòniques, damunt d'uns base rústica, estan tancades en un harmoniós conjunt.

La Casa del Banquet, va ser probablement planejada com a part d'un nou gran Palau de Whitehall, obra que va resultar inconclusa per les tensions polítiques que van portar a la Guerra Civil Anglesa. El 1685 la Casa del Banquet es va convertir al primer edifici a Anglaterra a utilitzar crown glass a les finestres.[3] Posteriorment, la posició aïllada de la Casa del Banquet, la va preservar del foc que va destruir l'antic Palau de Whitehall.

El soterrani va ser originalment concebut com un sala per beure per Jaume I d'Anglaterra i un lloc on ell podia escapar dels rigors de la vida pública. El rei venia aquí a gaudir d'una copa de vi de la seva extensa bodega, o simplement a gaudir del seu temps amb algun dels seus cortesans favorits.

Referències[modifica]

  1. «Images of England: Banqueting House». English Heritage. Arxivat de l'original el 2016-03-04. [Consulta: 29 febrer 2008].
  2. Kirby, Michael. The trial of King Charles I – defining moment for our constitutional liberties (Discurs a la Anglo-Australasian Lawyers association) (en anglès), 22 gener 1999. 
  3. Cowan, Henry J. An historical outline of architectural science (en anglès). Elsevier, 1977, p. 149. ISBN 0444002502. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa del Banquet