Casella forta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Casella forta (escacs))
abcdefgh
8
d8 blanques torre
e8 negres cavall
a7 blanques torre
a6 negres peó
e6 negres torre
f6 negres peó
g6 negres rei
h6 negres peó
a5 blanques peó
b5 negres torre
c5 negres peó
e5 negres peó
g5 negres peó
b4 negres peó
c4 blanques cavall
b3 blanques peó
f3 blanques peó
h3 blanques peó
c2 blanques peó
f2 blanques rei
g2 blanques peó
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
El cavall blanc de c4 ocupa una poderosa casella forta, defensant el peó d'a5 i atacant la casella d6 de la columna oberta

Una casella forta (concepte que en anglès denominen outpost), és una casella que està protegida per un peó propi, i que no pot ser atacada per un peó rival. Al diagrama de la dreta (de la partida Anand-Ivantxuk, Melody Amber, 2001,[1] c4 és una casella forta, ocupada pel cavall blanc. No pot ser atacada per peons negres, perquè no hi ha peó a la columna-d, i el peó negre de la columna-b és massa avançat.

Les caselles fortes són una posició molt favorable des de la qual iniciar un atac, particularment fent servir un cavall. La raó per la qual una casella forta és tant poderosa és que una peça menor que s'hi situï és immune a l'atac de les peces majors rivals (torres i dames) a causa de la defensa que en fa el mateix peó, mentre que si el rival desitja atacar-la amb un peó, llavors haurà de debilitar la seva pròpia estructura de peons.

Els cavalls són més eficients quan estan a prop de les posicions enemigues; això és degut al seu curt radi d'acció, al contrari que els alfils, torres i dames. Són també més efectius al centre de l'escaquer que a les vores. Per tant, el més desitjable seria tenir una casella forta en una de les columnes centrals (c,d,e o f) i en una fila avançada (per exemple, a la 6a), i ocupar-la amb un cavall. El coneixement de les caselles fortes i de la seva efectivitat és crucial per explotar situacions de peó de dama aïllat.

D'altra banda, Aaron Nimzowitsch sostenia que si la casella forta és en un flanc (columnes a,b,g o h), llavors la peça ideal per ocupar-la és una torre. Això és degut al fet que la torre pot pressionar en totes les caselles al llarg de la fila. Nimzowitsch en general va tractar la qüestió de les caselles fortes a la seva obra de referència Mein System.

Referències[modifica]

  1. «Partida Anand-Ivantxuk, Melody Amber, 2001» (en anglès). chessgames.com. [Consulta: 3 octubre 2011].