Castanya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Castanya closa en el pelló
Castanyes confitades. Especialitat francesa sota el nom de marron glacé
Cuina txeca: llom de porc amb castanyes saltades amb escalunya.

La castanya és la fruita del castanyer, arbre de la família de les fagàcies. És comestible i molt apreciada com a aliment a algunes zones del món. Als Països Catalans protagonitza, junt amb els panellets i els boniatos, la tradicional festa de la Castanyada.

Les castanyes són també la principal font d'aliment de les larves de molts lepidòpters.

Gastronomia[modifica | modifica el codi]

A Catalunya, se celebra la tradicional festa de la castanyada la nit de Tots Sants, dia 1 de novembre, tot i que és freqüent que es traslladi a la vigília.

A les nostres contrades les castanyes es mengen habitualment torrades o ensucrades.

Parada de torrar castanyes davant la font del Pla de la Boqueria, a la Rambla de Barcelona

En alguns països les castanyes es mengen bullides, saltades o també es fa farina. En alguns països les castanyes torrades, bullides o polvoritzades s'han usat tradicionalment com a "talla-fam" per a gent humil, cosa que ha donat diversos pans, galetes i pastissos fets amb farina de castanya arreu del món. També és freqüent el seu ús per a fer licors. A França es poden preparar dolces, les marron glacé (castanyes confitades), o salades, s a dir bullides i usades com a hidrat de carboni per a omplir i allargar plats, o com a variant per a les patates a guisats. En aquest país es consideren típiques del Nadal. En alguns llocs els castanyers es cultiven en terres on altres conreus més rics, com el blat o la vinya, no poden créixer, on per tant no sofreixen la "competència" d'aquests, sovint per a abastir de midó com a aliment a camperols humils.

Conservació[modifica | modifica el codi]

Per tal de conservar les castanyes per al consum durant tot l'hivern, cal que siguin completament seques abans de retirar-les de la closca espinosa que les conté. Després cal desar-les en una caixa o un barril, cobertes de sorra fina. Qualsevol cuc que pogués estar dins d'alguna castanya sortirà a la superfície a la recerca d'aire i no danyarà cap altre castanya.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]